Skocz do zawartości

higrometr

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Wyznacznikiem wysokiej wilgotności w terrarium będą zaparowane szyby. Kupno higrometru w przypadku roślin nie ma raczej sensu. Co innego jeśli zająłbyś się hodowlą pająków tudzież innych podobnych rzeczy. Poza tym za kilkanaście zł nic dobrego nie kupisz, a sprzętu powyżej 100zł raczej nikt Ci nie poleci, bo wątpię by ktoś pakował tyle kasy w zbędny gadżet.

W miejsce higrometru proponuję zaopatrzyć się w dobry termometr. Przyda się o wiele bardziej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Obecnie tworzony jest dla mnie sterownik i dowiedziałem się ciekawych rzeczy jeśli chodzi o higrometry elektroniczne. Najdokładniejszy jaki jest do dostania a w zasadzie sam czujnik higrometru kosztuje 150zł i w zakresie 10%-90% z dokładnością +/- 2% ... poza tym przedaiałem +/-4% Inne tańsze są mniej dokładne bo w przedziale 20%-80% mają dokładność +/- 5% a poza tym przedziałem już lepiej nie myśleć ... Więc tak naprawde chyba lepsze mogą być higrometry typu "exotera"

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli koniecznie chcesz mieć higrometr, to proponuje kupić jakiś tani analogowy z możliwością kalibracji i co jakiś czas kalibrować za pomocą testów: solnego i szmatkowego. Ale tak naprawdę moim zdaniem każdy higrometr analogowy a na pewno te tańsze mają określoną żywotność - a to ze względu na swoją budowę - czyli rozciąganie się sprężyny pomiarowej lub włosa w przypadku higrometru włosowego.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.