evulFarmer Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Witam, przyszedl czas na chwile skromnosci wiec zakladam temat z krotkim opisem mojej hodowli zdjeciami itp. Temat bede staral sie aktualizowac w miare jesli bedzie sie dzialo cos ciekawego Zapraszam do ogladania. Ze wzgledu na to ze przyszla pora zeby wyruszyc na studia zmuszony bylem do zmiany warunkow hodowli moich roslin (nie bylem na tyle odwazny zeby powierzyc cala kolekcje opiece taty) W zwiazku z brakiem czasu nie jestem w stanie teraz wrzucic ladnej aktualizacji ale zeby was zachecic do jej obejrzenia jak juz wyjdzie wrzucam zdj pogladowe SZKLARNIA Paludarium nizinne I Wymiary: dl. 106cm wys. 50cm gl. 30cm Pierwsze paludarium jakie powstalo w mojej hodowli robione na zamowienie, pokrywa to lustro pod ktorym zwisa swielowka Phillips Aquastar 10000k o mocy 30W. W paludarium zamontowane jest zraszanie w postaci jednej dyszy zamglawiajacej z gady-gady. Na dniach planuje czyszczenie i przemeblowanie tego paludarium wiec uzupelnie temat nowymi fotkami wkrotce. Lista mieszkancow na dzien 10.04.2012: Nepenthes albomarginata 'Penang, red stripped' Nepenthes ampullaria 'Bronze Nabire' Nepenthes ampullaria 'Lime Twist' Nepenthes ampullaria [seeds from Jayapura] plant no. 1 Nepenthes ampullaria [seeds from Jayapura] plant no. 2 Nepenthes bicalcarata Nepenthes campanulata Nepenthes clipeata Nepenthes hamata (Clone III) Nepenthes mirabilis var. Echinostoma Nepenthes mirabilis var. Globosa Nepenthes northiana Nepenthes rafflesiana Nepenthes robcantleyi Nepenthes rowanae Nepenthes spathulata x hamata Nepenthes truncata Nepenthes truncata x belii Nepenthes veitchii 'Bario Candy Peristome' Nepenthes veitchii 'Golden Peristome' Nepenthes ventricosa Pozostali mieszkańcy: Cephalotus follicularis Utricularia longifolia Kilka fotek: Rzut ogolny Srodkowa polka Lewa strona Prawa strona N. hamata N. spathulata x hamata U. longifolia N. vogelii N. mirabilis var globosa N. vogelii N. veitchii 'Bario Candy Peristome' n. campanulata Paludarium nizinne II Wymiary: dl. 100cm wys. 100cm gl. 35cm Drugie paludarium powstalo z powodu braku miejsca i coraz wiekszego zainteresowania nowymi gatunkami owadozerow Robione na zamowienie tak samo jak I. Gora to lustro pod ktorym zwisaja (tym razem z odblysnikami) 2 swielowki T5 po 45W - Sylvania Aquastar 10000k o mocy 45W i Sylvania Grolux 8500k rowniez 45W . W paludarium znajduje sie scianka zrobiona z Epiwebu pokryta zarodnikami mchu ktory ja porasta. Jak widac mam drobne klopoty z gorna czescia poniewaz swietlowki niemilosiernie susza gore. Wilgotnosci zarowno jak w I paludarium strzeze system zraszania. Obecnie jedna dysza zamglawiajaca z gady-gady. Lista mieszkancow na dzien 10.04.2012: Nepenthes bellii Nepenthes pervillei Nepenthes reinwardtiana Nepenthes sanguinea Nepenthes sibuyanensis x ventricosa Nepenthes tobaica Nepenthes veitchi x platychila Nepenthes ventricosa x maxima Nepenthes x ventrinermis Nepenthes x hookeriana Nepenthes x kuchingensis Nepenthes x 'Lady Pauline' Pozostali mieszkańcy: Cephalotus follicularis Heliamphora nutans Heliamphora minor Heliamphora x midoxa Utricularia blanchetii {pink flower} (porasta scianke) Utricularia calycifida (porasta scianke) Utricularia longifolia (porasta scianke) Utricularia nelumbifolia (porasta scianke) Utricularia spec. Kerala {India} (porasta scianke) Tillandsie rozne gatunki. Kilka fotek: Rzut ogolny Lewa czesc Srodkowa polka Prawa czesc N. ventricosa x maxima schowana za torfowcem oraz tillandsia i plywacze w epiWebie. Tillandsie i C. follicularis U. calcyfida rosnaca w epiWebie N. x 'Lady Pauline' swietnie dzbankuje i pnie sie coraz wyzej. N. belii swietnie sie prezentuje z dzbankami wiszacymi na dlugich wasach. N. x 'Lady Pauline' T. bulbosa po kwtnieciu sie podzielila N. x ventrinermis aklimatyzuje sie do nowych warunkow. Paludarium gorskie, czyli inne zastosowanie chlodziarki Wymiary: dl. ok 60cm wys. ok 200cm gl. ok 50cm Kolejne 'paludarium' powstalo w wyniku zaadoptowania chlodziarki (witryny chlodniczej) Norcool w celu zapewnieniu gatunkom gorskim odpowiednich spadkow temperatur. Chlodziarka zostala przedzielona polka na 2 (mniej wiecej) rowne czesci. Dolna polka zarezerwowana jest dla gatunkow bardzo wymagajacych. Na kazda polke przypadaja po (tym razem rowniez z odblysnikami) 2 swielowki T5 (dl. T8) po 24W - Sylvania Aquastar 10000k o mocy 24W i JUWEL-LITE COLOUR 6800K rowniez 24W. Temperatury:-----------Dolna polka-----------Gorna polka Dzien:----------------------23*---------------------25* Noc:-----------------10* - 9*---------------13* - 14* Lista mieszkancow na dzien 10.04.2012: Nepenthes alba (BE) Nepenthes alba (G. Tehan) from seeds Nepenthes aristochloides Nepenthes burbidgeae Nepenthes burkei Nepenthes chaniana MT Nepenthes diatas Nepenthes dubia Nepenthes ephippiata Nepenthes flava Nepenthes fusca 'Flared Peristome' Nepenthes glabrata Nepenthes hamata 'Hairy' (BE) Nepenthes inermis Nepenthes izumiae Nepenthes jacquelineae Nepenthes jamban Nepenthes lowii Nepenthes macfarlanei Nepenthes macrophylla (Th. Carow Clone) Nepenthes ovata Nepenthes platychila Nepenthes rajah Nepenthes ramispina Nepenthes singalana Nepenthes spectabilis x aristochloides Kilka fotek: Rzut ogolny. Jak widac do wewnatrz trafil fogger. Na razie rzadko uzywany ze wzgledu na brak automatyki Aby nie tracic uciekajacego przez szybe swiatla, zrobilem z pleksi i folii lustrzanej 'lustro weneckie', ktore odbija znaczna ilosc swiatla spowrotem na dzbanki. Pleksi wraz z folia przyklejone jest do 'ramy' drzwi na tasme dwustronna. Niestety zabraklo mi cierpliwosci zeby ladnie nakleic folie Gorna polka Dolna polka N. burbridgeae N. macrophylla (Th. Carow clone) N. dubia N. hamata hairy (BE) N. diatas N. inermis N. fusca 'flared peristome' Czekam na wszystkie komentarze, propozycje, sugestie. Z gory przepraszam za niestosowanie polskich znakow i interpunkcji. Edytowane 29 Listopada 2012 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Jest naprawdę baardzo fajnie, a patrząc na Twój zapał i zaangażowanie ; ) to wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku. Gratuluje : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 super ,mają dostęp do naturalnego światła,czy tylko sztuczne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Bardzo Ładnie, kiedy jakieś zamówienie górali>? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 super ,mają dostęp do naturalnego światła,czy tylko sztuczne? Cos tam do pokoju zawsze wpada ale glownie sztuczne ze wzgledu na to ze zima jak na oknie stalo terra to marzly. @Kubaa Gorale sa zamowione wprowadzaja sie we wrzesniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 No i pięknie. Tak trzymaj Cholernie podobają mi się te rosnące na skalnych "półkach" helki, no miodzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Fajnie ten Epiweb wygląda, jak zarośnie całkowicie to będzie ekstra. Rozpylałeś na niego zarodniki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Fajnie ten Epiweb wygląda, jak zarośnie całkowicie to będzie ekstra. Rozpylałeś na niego zarodniki? W paludarium znajduje sie scianka zrobiona z Epiwebu pokryta zarodnikami mchu ktory ja porasta. Jak widac mam drobne klopoty z gorna czescia poniewaz swietlowki niemilosiernie susza gore. Tak zarodniki kupowalem razem z epiwebem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Coś nowego? Jak epiweb? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 29 Lutego 2012 Autor Share Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) update przewiduje na wiosne wszystko konkretnie sie rozroslo, lodowka tez swoje zadanie spelnia msuze jeszce kupic odpowiednie doniczki i kilka roslin przesadzic wtedy na pewno juz bedzie update Edytowane 29 Lutego 2012 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Nadszedl dlugo planowany update tematu. Jak widac najwiecej roslin doszlo do lodowki, ktora pomalu zaczyna ozywac. Mimo to w pozostalych paludariach rowniez sie troche pozmienialo Mam nadzieje ze zadnych mieszkancow nie pominalem. Ewentualnie lista roslin znajduje sie tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/20111114-...mer-t14225.html Zapraszam! Edytowane 11 Maja 2012 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 29 Listopada 2012 Autor Share Napisano 29 Listopada 2012 Zapowiedz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Kolekcja się powiększa Ładnie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VitaPlantae Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 evulFarmer chłopie, przejrzałem twoje wszystkie zdjęcia od 31 lipca 2011 i muszę przyznać że stworzyłeś tam niezły Jurassic Plant Park haha, bo hodujesz tam nie złe bestie. Oglądałem hodowlane ''osiągnięcia'' sporej części forumowiczów, ale tylu takich kadrów jak twoje jeszcze nie widziałem. Mistrzostwo świata...i niebios X-D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 30 Listopada 2012 Share Napisano 30 Listopada 2012 Potężna kolekcja, SUPER!! Więcej fotek proszę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi