pdf100 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 mam pytanko odnośnie dzbanecznika czy jak utne wierzchołek wiem ze bedzie roślina ale czy dawca przestanie rosnąc ??? prosze o szybką odp. !?!?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 "Dawca" :mrgreen: będzie rosnąć dalej, a co więcej, wypuści pędy boczne i rozkrzewi się. Obcięty wierzchołek należy umieścić w wilgotnym torfie oraz zapewnić mu sporą wilgotność i ciepło. Po miesiącu lub dwóch sadzonka ukorzeni się. Aby sadzonka szybciej ukorzeniła się polecam użyć ukorzeniacza do roślin ozdobnych (można kupić w sklepie ogrodniczym). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeerk Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Ale też po co ucinać cały wierzchołek skoro można rozmnożyć dzbanecznika z jednego liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mazi Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 bo jak utniesz werzcholoek to przedewszystkim dzbanecznik zgestnieje i stanie sie ladniejszy nie bedzie sie tak piol tylko do gor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 eee ?? JAK !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeerk Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 Kller mógłbyś się wyrazić jaśniej bo niezbyt rozumiem o co ci chodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 to Ty chyba powinieneś coś wyjaśnić, bo ja też nie słyszałem o tym że można dzbanecznika z jednego liścia rozmnożyć.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeerk Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 Znajoma mojej may która jest biologiem i ma dzbanecznika powiedziała mi że rozmnożyła swojego dzbanecznika z jednego liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 przeprowadz z nią wywiad na ten temat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeerk Napisano 9 Maja 2006 Share Napisano 9 Maja 2006 No dobra porozawiam z nią jak będe miał okazje, ona ma już naprawde pare dużych dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 10 Maja 2006 Share Napisano 10 Maja 2006 Dzbaneczniki daje się rozmnożyć z liścia tyle tylko że ta metoda jest stosunkowo mało skuteczna. Zdecydowanie lepiej jest je rozmnażać poprzez pocięcie pędu, każdy odcinek pędu powinien mieć przynajmniej dwa liście, które przycina sie do około 1/2-1/3 długości i wsadza do podłoża i w wysokiej wilgotności. Jeśli chodzi o stosowanie ukorzeniaczy to zdania są mocno podzielone czy one coś dają czy też nie, bez nich równie skutecznie można ukorzenić dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeerk Napisano 10 Maja 2006 Share Napisano 10 Maja 2006 No a jednak a wy nie chcieliście mi wierzyć że to możliwe. :razz: :razz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
$zp!3G Napisano 11 Maja 2006 Share Napisano 11 Maja 2006 Ej.. ale jak to wieszchołek? no bo ja bym chciał żeby moj Ventrata się rozkrzewił... tylko gdzie mam go przyciąć? przy samej nasadzie w połowie czy przy wieżchołku ?;/ a może z liściem jakimś ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 12 Maja 2006 Share Napisano 12 Maja 2006 Na mojego upadła szyba i się cały połamał..... zamiast jednego pędu mam 3 :twisted: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 12 Maja 2006 Share Napisano 12 Maja 2006 Ale też po co ucinać cały wierzchołek skoro można rozmnożyć dzbanecznika z jednego liścia. Nie mozna Ej.. ale jak to wieszchołek? no bo ja bym chciał żeby moj Ventrata się rozkrzewił... tylko gdzie mam go przyciąć? przy samej nasadzie w połowie czy przy wieżchołku ?;/ a może z liściem jakimś ? najlepiej uciac czesc z co najmniej 3 liscmi, ktore przycina sie do 1/3 dlugosci. Ciecie wykonuje sie nad wypustkami, ktore czesto wyrastaja nad lisciem lub bezposrednio po skosie, tuż nad lisciem. Z naszych obserwacji wynika, iz sadzonki zdecydowanie najlepiej ukorzeniaja sie w zywym mchu torfowcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi