Skocz do zawartości

DZBANECZNIK I rozmnazanie

pdf100

Rekomendowane odpowiedzi

"Dawca" :mrgreen:

będzie rosnąć dalej, a co więcej, wypuści pędy boczne i rozkrzewi się.

Obcięty wierzchołek należy umieścić w wilgotnym torfie oraz zapewnić mu sporą wilgotność i ciepło. Po miesiącu lub dwóch sadzonka ukorzeni się.

Aby sadzonka szybciej ukorzeniła się polecam użyć ukorzeniacza do roślin ozdobnych (można kupić w sklepie ogrodniczym).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość krystek

to Ty chyba powinieneś coś wyjaśnić, bo ja też nie słyszałem o tym że można dzbanecznika z jednego liścia rozmnożyć....

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki daje się rozmnożyć z liścia tyle tylko że ta metoda jest stosunkowo mało skuteczna. Zdecydowanie lepiej jest je rozmnażać poprzez pocięcie pędu, każdy odcinek pędu powinien mieć przynajmniej dwa liście, które przycina sie do około 1/2-1/3 długości i wsadza do podłoża i w wysokiej wilgotności. Jeśli chodzi o stosowanie ukorzeniaczy to zdania są mocno podzielone czy one coś dają czy też nie, bez nich równie skutecznie można ukorzenić dzbanka :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ej.. ale jak to wieszchołek? no bo ja bym chciał żeby moj Ventrata się rozkrzewił... tylko gdzie mam go przyciąć? przy samej nasadzie w połowie czy przy wieżchołku ?;/ a może z liściem jakimś ?

Odnośnik do odpowiedzi

Ale też po co ucinać cały wierzchołek skoro można rozmnożyć dzbanecznika z jednego liścia.

Nie mozna

Ej.. ale jak to wieszchołek? no bo ja bym chciał żeby moj Ventrata się rozkrzewił... tylko gdzie mam go przyciąć? przy samej nasadzie w połowie czy przy wieżchołku ?;/ a może z liściem jakimś ?

najlepiej uciac czesc z co najmniej 3 liscmi, ktore przycina sie do 1/3 dlugosci. Ciecie wykonuje sie nad wypustkami, ktore czesto wyrastaja nad lisciem lub bezposrednio po skosie, tuż nad lisciem. Z naszych obserwacji wynika, iz sadzonki zdecydowanie najlepiej ukorzeniaja sie w zywym mchu torfowcu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.