evulFarmer Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, prosilbym o identyfikacje tych 2 rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Pierwsza mi wygląda na d. nidiformis ( ma różowy kwiat ? ) . Druga wygląda mi na d. spatulate Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Mi pierwsza też wygląda na nidiformisa, ale nie jestem pewna. Druga to spatulata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weeb Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Pierwsza mi też wygląda na D. nidiformis, druga na D. tokaiensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 W obu przypadkach kwiaty różowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Moim zdaniem to spatulata i nidiformis. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Pierwsza widac ze rosnie rozetowo przy sporej ilosci swiatła, czyli nie jest to d nidiformis. Wyglada na gatunek ktory na naszych forach obracał sie jako sp. Botswana Druga prawdopodobnie spatulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 co do botswany to jest to mozliwe... mialem chyba swego czasu nasiona wysiane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Moim zdaniem nidiformis to raczej wątpliwe trafienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Znaczy liście ma jak nidiformis, ale ta rozetowatosć mnie zbija z tropu : / Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Właśnie ta rozetowość jest podejrzana i grubość ogonków liściowych. Krzyżówka? Np. D. nidiformis x venusta? http://img137.imageshack.us/img137/5182/ni...xvenustaxc8.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Sporo szukałem nt opisywanej jako sp. Botswana, ja stawiam na x synderi, mysle ze cos nt sp. Botswana moze powiedzieć Mariusz Lesiuk, on chyba miał te rosliny jako jeden z pierwszych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 tej o ktorej mowisz [x synderi] nigdy nie mialem. Pamietam ze kupowalem jakies nasiona botswany wiec to moze byc to Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 tylko chodzi o to ze nie ma takiego gatunku, a dokładniej sp botswana uznana jest za synonim d madagaskarensis. Temat był juz poruszany przez naszych forumowych kolegów na ICPSie : http://icps.proboards.com/index.cgi?board=...amp;thread=3018 Skąd znalazł sie w obiegu na naszych forach, czy ktos wie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2011 ja chyba nasiona mialem od szamanki i patrze ze w tym temacie sie wypowiadala. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi