Piter89 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Myslę że teraz będą rosły dużo lepiej, mają sporo więcej światła i temperatura wyższa w ciągu dnia, a dzbanki górskie również potrzebują ciepła w ciągu dnia do dobrego wzrostu, obniż świetlówki stopniowo do takiego poziomu żeby temperatura wokół roslin wynosiła 20-23C, ale jednak dystans wierzchołków roslin do świetlówek nie powinien być mniejszy niż jakieś 30 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 25 Lutego 2012 Autor Share Napisano 25 Lutego 2012 Spathulataxhamata zaczęła dopiero rosnąć jak i dzbankować po przeniesieniu do terrarium nizinnego z górskiego, podobnie jest z lowiixcamp i lowiixveitchii tylko one nie chcą na razie dzbankować, ale rosną szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 18 Marca 2012 Autor Share Napisano 18 Marca 2012 Może to nudne już, ale nic innego ciekawego nie mogę sfotografować, bo dzbankuję jedno i to samo, a reszta nadal nie ma zamiaru wypuścić dzbanka.. A chcę, żeby się coś działo na forum więc wstawiam fotki: Na pierwszy ogień leci aristo, 2 dzbanek do kolekcji już, ładnie wybarwiony na purpurowo/czarno (znajduję sie ok 30cm pod świetlówką) Inermis Talang co raz szerzej Flava AW ładny dzbanek wypuściła po przerwie I zwracam się z prośbą do doświadczonych, mianowicie co robić z moją nieszczęsną dubią? Miejsce zgięcia są praktycznie czarne, ale z pozostałą resztą jest wszystko w porządku. Obecne temp w terra to dzień ok 16C noc 10C-12C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Z nudów porobiłem parę fotek, wciąż to nic ciekawego i powtarzające się rośliny no ale cóż... lepszy rydz niż nic Inermis kolejny świetny dzbanek co raz szerszy ;] coś nowego talangensis całkiem przyzwoity gość macrophylla Wistuba macrophylla Thomas Carrow truncata już 17cm ;] Na razie tyle :/ wciąż nie wiem co zrobić z dubią czy pociąć ją czy nie, czekam na rozwinięcie się liścia i podejmę decyzję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Nadszedł czas by porobić jakieś zdjęcia Zacznę z grubej rury czyli n.villosa z nasion, ładnie rośnie bez problemu macrophylla AW jacek flava AW inermis jamban aristo spathulataxhamata lowiixcampanulata ampullaria reinwerdtiana Pozdrawiam Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Kubaa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2012 N.jamban N.lowii "Mulu" N. tenuis Niebawem wrzucę znowu coś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 Świetne te dzbanki... Cóż - z tymi dzbankami trochę, jak z rybami (czyli czekasz i czekasz, i nic się nie dzieje)... i zawsze pamietać, że cierpliwośc to cnota Powodzenia w tym wyczekiwaniu życzę, chociaż sukcesy też przecież są - roślinki piękne. Gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 29 Lipca 2012 Autor Share Napisano 29 Lipca 2012 Górale radzą sobie nadzwyczaj dobrze w upalne lato, temp. w dzien 27C w nocy 23C N.macrophylla N.aristolochioides N.dubia Malea N.truncata Pasian Co raz większa N.lowiixveitchii Czekam na ciekawie wybarwioną wargę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 29 Lipca 2012 Share Napisano 29 Lipca 2012 Super masz roślinki! Duża różnica od ostatniego update! Ciekawe jakby rosły, gdybyś ochładzał terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 14 Października 2012 Autor Share Napisano 14 Października 2012 Spathulataxhamata Aristolochiodes Inermis Flava Obecnie w terra górskim panuje temperatura dzien 20C noc 10C. Uwielbiam jesień ;] Moje dzbanki również. Raport po upalnym lecie: żadny dzbanek nie padł, ultrawysokogórskie dzbanki (villosa, macrophylla, inermis, dubia,aristo) dały rady przy 28C dzien i 25C noc, nawet dzbankowały oprócz villosy. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Bardzo ładne dzbaneczniki. Też mam w planach założenie terrarium już w niedalekiej przyszłości. Najbardziej mi się podoba N.inermis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
>>nepenthe<< Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Piękna hodowla .. Gratuluję .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 14 Października 2012 Share Napisano 14 Października 2012 Zazdroszczę tych górali Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 15 Października 2012 Share Napisano 15 Października 2012 Jeśli N. aristolochioides i N. inermis mają po lecie takie dzbanki, to znaczy że masz świetne warunki i jesteś świetnym hodowcą. Gratuluję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 15 Października 2012 Autor Share Napisano 15 Października 2012 Też się dziwię jakim cudem rosną w takich warunkach Aristo rok temu bardzo ciężko rósł, wogóle nie dzbankował, przesadziłem go do podłoża perlit-mech 2:1 i dostał takiego kopa, że dzbankuje bez przerwy. Inermis jest Twoją sadzonką od rośliny matecznej co też ma pewnie wpływ na radzenie sobie w cięższych warunkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi