Tough Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam. Udałem się na Kujawy w poszukiwaniu aldrowandy i pływaczy. Tej pierwszej nie znalazłem, natomiast znalazłem mnóstwo pływacza zwyczajnego. Stanowisko to rozległy ols, w sumie to potocznie mówiąc bagno. Są tam wyrobiskowe stawy zalane wodą, rozlewiska i oczka wodne. W kilku z nich znalazłem owego owadożera, jednak fotografie są z dwóch zbiorników, bo w innych nie było możliwości zrobienia ładnych zdjęć, a kilku nawet nie sprawdziłem pod kątem ich obecności tam ze względu na trudny dostęp. W zasadzie kiedyś to był jeden staw, ale teraz jest rozdzielony drogą polną. Staw nr 1 (zdecydowanie głębszy i trudniejszy do "przebadania"). Staw nr 2 Dodam, że nie bardzo wierzyłem w to, że ten gatunek osiąga 2 metry długości. Tutaj się przekonałem jednak, że jest to realne. Ten osobnik miał ok 1,5 m. Foto trochę niewyraźne, bo trudno trzymać ok. 3 kilogramową roślinę na czubku kija i jednocześnie robiąc zdjęcie. Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Fotorilejszyn rewelejszyn Świetne fotki, fajnie pokazują środowisko naturalne. A sam pływacz - bestia, że bez kija nie podchodź ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Bardzo fajne fotki, ciekawe kto ostatnio w PL widział androwandę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Fajne fotki, dobrze że ten 1,5metrowy się na Ciebie nie rzucił, miałbyś przerąbane. Szkoda że nie kwitły, ale stanowisko bardzo fajne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi