SnaKe Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Ostatnio zauważyłem u mojej muchołówki dziwny "słupek". Jednak to nie była pułapka. A więc czy to jest pęd kwiatowy? Cała roślinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 zdecydowanie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Tak i szybko go utnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Tak i szybko go utnij. Ludzie nie róbcie takiej tragedii z tych pędów kwiatowych, to nie jest jakiś pasożyt! Jeżeli roślina ma dobre warunki to po prostu zakwitnie. Jak każde stworzenie w takim stanie sporą część swojej energii zużywa po to żeby się rozmnożyć, przez co staje się trochę słabsza. Pytanie co Ty chcesz z tym zrobić? Możesz dopuścić do kwitnienia i próbować zapylać kwiaty jakimś pędzelkiem. Jednak nawet jeżeli uzyskasz nasiona i powiedzmy zaczęły by kiełkować, to potrzeba dużo cierpliwości. Muchołówki z nasion rosną naprawdę bardzo wolno... Możesz także pozwolić pędowi urosnąć do np. 10cm, po czym pociąć na 2- 3cm fragmenty i umieścić je na torfie. Po kilku tyg. powinny pojawić się na nich młode rośliny, które zdecydowanie szybciej urosną niż te z nasion Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Ludzie nie róbcie takiej tragedii z tych pędów kwiatowych, to nie jest jakiś pasożyt! Jeżeli roślina ma dobre warunki to po prostu zakwitnie. Jak każde stworzenie w takim stanie sporą część swojej energii zużywa po to żeby się rozmnożyć, przez co staje się trochę słabsza. Pytanie co Ty chcesz z tym zrobić? Możesz dopuścić do kwitnienia i próbować zapylać kwiaty jakimś pędzelkiem. Jednak nawet jeżeli uzyskasz nasiona i powiedzmy zaczęły by kiełkować, to potrzeba dużo cierpliwości. Muchołówki z nasion rosną naprawdę bardzo wolno... Możesz także pozwolić pędowi urosnąć do np. 10cm, po czym pociąć na 2- 3cm fragmenty i umieścić je na torfie. Po kilku tyg. powinny pojawić się na nich młode rośliny, które zdecydowanie szybciej urosną niż te z nasion Wiem co można z nim zrobić Chce go uciąć i rozmnożyć Chciałem się tylko upewnić czy to jest pęd kwiatowy, a nie np. mocno zniekształcona pułapka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi