roslina1991 Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Kupiłem ją jeszcze w nepenti jako flava var. flava ale nie pasi mi jej intensywne zabarwienie (być może to rzeczywiście flava var flava, ale dostała dużo słońca dlatego tak wygląda). Chciałbym ją definitywnie zidentyfikować, bo na razie są to tylko domysły (ornata/flava/?). Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Jest to flava var ornata Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Mi to bardziej wygląda na S. flava var cuprea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Jak dla mnie ornata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Jak dla mnie ornata. Twoim zdaniem jest to Sarracenia ornata czy Sarracenia flava var ornata ? Pozdrawiam Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez owadożer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Nie rozumiem Twojego pytania. Staraj się pisać jasno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Owadożer. Nie ma S. ornata. jest S. flava var. ornata. Jeśli chodzi o warianty flavy: http://www.carnivorousplants.org/cpn/Speci...n4p116_120.html Ja jednak typuje S. flava var. cuprea. Jednak trzeba poszukać dokładniejszego klucza na podstawie którego można określić dokładniej wariant. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Żyłkowanie bardziej ornaty, jednak te wybarwiające się wierzchnie części kaptura... Ach, ciężko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Może krzyżówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Dzięki za informacje Teraz jak przypatrywałem Twoje zdjęcia ze swoimi roślinami to nie przypominają moich. Te żyłki są podobne, ale wybarwienie nie. Moim zdaniem mogłaby byc to ta krzyżówka Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi