Skocz do zawartości

Drosera madagascariensis

adamoon

Rekomendowane odpowiedzi

Na wiosnę kupiłem w sklepie Carnisana rosiczkę madagarską, rosła ładnie ale ostatnio coś zaczęła się wykrzywiać, rosnąć w stronę okna.. stoi na południowym parapecie.

rosiczka.jpg

rosiczka1.jpg

Zastanowiło mnie podłoże, czy to jego wina? Rosiczka zaczęła marnieć od dołu, pojawiły się zielone glony, czas przesadzić? i jakie podłoże najlepsze dla rosiczki w takim stanie?

rosiczka2.jpg

Na razie wetknąłem wykałaczkę na której rosiczka się opiera.

rosiczka3jpg.jpg

Co zrobić żeby poprawić jej kondycję?

Odnośnik do odpowiedzi

1. To że się gnie, to jest normalne, musisz ją czymś podeprzeć. W naturze opiera się o trawy, a jak ich nie ma to się płoży po ziemi.

2. To że dolne liście usychają, a tylko góra zielona to też normalne. Ten typ tak ma, na dole badyl, na górze zielona :)

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje rośliny wyglądają ślicznie. To naturalny proces, że od dołu traci liście. Tak samo ma np. D. capensis. Tylko, D. madagascarensis rośnie wyższa i bardziej się to zaznacza. One w naturze potrafią urosnąć bardzo wysokie.

Ja w takim momencie, kiedy ona urasta już bardzo wysoka. Odcinam ją, czyszczę łodygę ze starych liści i pęsetą wciągam głęboko do ziemi. Zapewniam stale mokre podłoże. Rosiczka na jakiś czas traci rosę i nieznacznie marnieje, ale w momencie kiedy się ukorzeni zaczyna rosnąć od nowa. Właśnie niedawno robiłem coś takiego.

Tak wyglądają teraz:

IMG_4001.JPG

Były wyższe od Twoich. Mocno je przyciąłem, ale nie tak jak teraz widać. Większa część rośliny jest zaciągnięta pod ziemię. Tam się ukorzeni. Mój błąd polegał na tym, że z parapetu za szybą wywaliłem ją jednocześnie na pełne słońce i trochę ją przypiekło. Inaczej tylko czasowo straciłaby rosnę i zaczęła rosnąć od nowa z niskiego poziomu. Za niedługo będziesz musiał coś takiego zrobić ze swoimi. Jak rosną za wysokie, to nie są w stanie żywić stożka wzrostu i usychają, jednocześnie zwykle wypuszczają małe rośliny z poziomu ziemi, ale sporo mniejsze. Możliwe, że w podwyższonej wilgotności wyglądałoby to trochę inaczej, nie potrafię powiedzieć. Ja wolę je skracać.

Jak nie jesteś pewny metody, to zrób sobie wcześniej sadzonki liściowe. Jak będziesz miał więcej roślin, to wtedy możesz tak zrobić. Nie wierzę, żeby się nie udało. Podłoże jest dobre.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odcinam stożek z kilkoma liśćmi i ukorzeniam gdy jest już wysoka i puszcza od dołu nowe rośliny.

Nie uważam natomiast, żeby nie była w stanie żywić stożka nawet przy bardzo dużej wysokości.

HDDK miał taką mega wysoką - przypomnij nam ile ona miała?

Odnośnik do odpowiedzi

Moja ma już 2 lata i ok 15cm, ciągle mi się przewala ale żyje :P Teraz znowu się przewaliła i nie zauważyłem tego dlatego jej stożek wzrostu jest troche poskręcany, roślina łatwa w uprawie jak capensis :) Ale nie jest zbyt uroczą rosiczką, taki mały "strach na wróble"

Odnośnik do odpowiedzi

Moje podorastały do 60 cm i w końcu straciłem cierpliwość, bo mimo kwitnienia nie chciały zawiązać nasion. Za to rozdwajały się :) Pościnałem przy samej ziemi i ładnie i szybko odbiły od korzenia i znowu kwitną. Stożki też powsadzałem w torf i się ukorzeniły bez trudu :) Rosiczka banalna w uprawie, ale zdecydowanie ładniej wygląda jak jest młoda :)

post-2119-1312890041_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.