Maciej Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Chciałbym rozmnożyć kilka rosiczek tą metodą http://www.owadozery.pl/rosiczka-rozmnazan...sci-2-ar24.html , lecz nie wiem czy moje gatunki łatwo się rozmnoża z liści. Oto gatunki jakie chciałbym rozmnożyć: capensis, spatulata, anglica, intermedia, rotundifolia, X obovata . Czy te gatunki dobrze rozmnażają się z liści, czy mam naciąć je wzdłuż nerwu, bo w opisie metody nie pisze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Capensisa się na pewno da, a co do reszty to nie wiem, bo nie próbowałam, ale ja po prowtu wrzucam do wody (bez waty). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Rodzime gatunki i mieszańce rosiczek jak najbardziej się dadzą. Nic nie trzeba ich nacinać. Odcinasz, lub odrywasz listek i kładziesz go na mokrym torfie, lepiej w półcieniu. Musisz to robić ze świeżych liści, bo stare mogą obumrzeć zanim coś z nich wyjdzie. Dodatkowo D. x obovata można rozmnażać wyłącznie w ten sposób, go jest płonna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 A można włożyć liście rosiczki (capensis) do destylowanej wody? Ja rozmnażałem tym sposobem ^ i z 3 liści miałem 6 roślinek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi