Skocz do zawartości

ArturP - terrarium nizinne.

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio sporo osób wrzuciło swoje terraria, setupy na forum, więc postanowiłem również pokazać swoje.

Mam je od września 2009, ale do tego lata raczej się marnowało, służyło jako mnożarka, albo miejsce dla dzbanków, których prędzej czy później się pozbywałem.

Postanowiłem się nim troszkę zająć tego lata, skorzystałem z importu z BE i kilku ofert z forum.

Terrarium jest niskie - wiem. Nie przeszkadza mi, że jakaś roślina dosięgnie górnej szyby, albo ucinam, albo zawijam, ventrata gdy dosięgnęła - podzieliła łodygę - teraz jest krzaczek.

W terrarium mam też pospolite - parapetowe dzbaneczniki - jako ozdoba. Szybko rosną, są spore - ludzie mnie odwiedzający prędzej zachwycą się nimi niż 7cm Northianą. :)

Do rzeczy:

Mieszkańcy terrarium:

Dzbaneczniki:

Nepenthes Albomarginata 'Penang, red striped'

Nepenthes Ampullaria 'Brunei Green'

Nepenthes Ampullaria 'Harlequin'

Nepenthes Bicalcarata Sarawak giant red

Nepenthes Distillatoria

Nepenthes Gracilis

Nepenthes Hirsuta

Nepenthes x Hookeriana

Nepenthes Mikei

Nepenthes Mirabilis var. echinostoma 'Purple'

Nepenthes Mirabilis var. globosa 'Trang, Thailand'

Nepenthes Miranda

Nepenthes Northiana

Nepenthes Rafflesiana 'Sumatra'

Nepenthes Rafflesiana 'giant 88'

Nepenthes 'Rebecca Soper'

Nepenthes Sibuyanensis

Nepenthes Thai

Nepenthes Tobaica

Nepenthes Treubiana

Nepenthes Truncata

Nepenthes Ventrata

Nepenthes Ventricosa x Inermis

Nepenthes Ventricosa x Sibuyanensis

Rosiczki:

Drosera Adelae

Drosera Prolifera

Tłustosze:

Pinguicula emarginata

Pinguicula emarginata × 'Weser'

Pinguicula gracilis × moctezumae

Pinguicula 'Tina'

Heliamphory:

Heliamphora heterodoxa x minor

Darlingtonie:

Darlingtonia Californica (bardzo małe - z nasion)

Muchołówki:

Dionaea muscipula 'Red - Green'

Cefalotusy:

Cephalotus Follicularis

Pływacze:

Utricularia Longifolia

Utricularia Calycifida

Większość roślin jest nowa - część przyszła dzisiaj.. Dlatego nie za bardzo można zachwycać się ich wdziękami. Nawet nie obciąłem jeszcze suchych liści!

Pływacze są pochowane, żeby było widać tylko ich kwiaty - jak zakwitną. W tej materii proszę o wyrozumiałość - wszystko ładnie rośnie, dokarmione wystrzeliło - dajmy im pół roku. :)

Co do techniki:

Wymiary - 100x60x50 [cm]

Oświetlenie - 2x39W (Philips Aquarelle + 865) T5 - ustawione na kubeczkach na górnej szybie. W środku za bardzo grzały - na kubeczkach żeby chronić górną szybę

System zraszania - Pompka ULKA 56W + dwie dysze zamgławiające GARDENA (z czasem zaprezentuję jego działanie)

Mchem wszystko zostało wyłożone dzisiaj. Rośliny rosną w martwym sphagnum lub jego mieszankach.

Pora na zdjęcia!! Wysyłam tylko zdjęcia poglądowe. Zdjęcia roślin wkleję z czasem gdy podrosną!

post-2767-1312986059_thumb.jpg

post-2767-1312986835_thumb.jpg

post-2767-1312986927_thumb.jpg

Zdjęcia robione z szybami przednimi i bez. One zawsze parują a nie chciało mi się ich wycierać.

Z czasem będę uaktualniał temat. Troszkę wstyd przy obecnych projektach z forum wrzucać coś takiego do ukończonych dzieł.. Ale cóż. Nawpychałem tu czego się dało, ale miejsce można spokojnie zrobić. Rośliny które przyszły w wielkich donicach w nich zostały, można tu jeszcze coś zmieścić przy odrobinie przesadzania.

Spory czas wstydziłem się je pokazywać, teraz macie okazję sobie looknąć póki nie usunę tematu. :D

Przepraszam za ew. błędy i literówki - nie poprawiajcie ich proszę, nie podważajcie mojego niezaprzeczonego autorytetu w dziedzinie wytykania ludziom błędów..

Komentarze mile widziane!

Pozdrawiam!

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Mam ze 40 muchołówek na balkonie, i kilka kępek wyjętych ostatnio z in vitro. Ta była sobie na próbę w terra. W sumie są tam dwie w tej doniczce w mchu. Jak ktoś przychodzi może sobie zobaczyć nie tylko dzbanki. :) Muchołówka zostaje, ma się świetnie, ale nawet jak by umierała to zostaje. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to zwykły system zraszania, który opisał Bartosz Trela w troszkę mało estetycznym wydaniu..

ULKA

post-2767-1313089245_thumb.jpg

Dwie dysze na przyssawkach

post-2767-1313089277_thumb.jpgpost-2767-1313089313_thumb.jpg

Działający - kropel nie zobaczycie z takiej odległości i tym aparatem.. Widać, że dysze działają. Jestem zadowolony z wielkości kropel. Filmiku raczej nie będę wrzucał, każdy wie jak to wygląda w praktyce.

post-2767-1313089195_thumb.jpg

Dla mnie taki system to spora wygoda, fajnie pomaga utrzymać wilgotność. Jakoś specjalnie w terra nigdy nie podlewałem, ale teraz to już w ogóle tego nie robię.

Wilgotność 80 - 100%.

Niedługo wrzucę jakieś rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...

Drzewołazy odpadają, bałbym się o nie w takim terra. Za ok. 3 -4 tygodnie planuję wpuścić krabiki. Jestem na etapie organizowania im zbiornika z wodą.

Meszek się fajnie rozrósł, roślinki elegancko rosną. Pare roślin przeniosłem, bo aklimatyzuję w terra darlingtonie wyjęte z in-vitro - zabrałem je na czas robienia zdjęć.

Lampy ustawiłem teraz na szklanych świecznikach, lepiej to wygląda niż plastikowe kubki po moczu..

Obecnie ogarniam te ventraty, ukorzeniam robiąc odkłady powietrzne i się ich pozbywam.

Większość dzbanków jest niewidoczna na fotkach w całej okazałości, ciężko je dobrze ująć - tym bardziej gdy ma się takie zdolności jak ja. :)

Mimo wszystko, zapraszam do oglądania!

Fotki:

dsc03744m.jpg

dsc03745f.jpg

dsc03758u.jpg

dsc03746h.jpg

dsc03747e.jpg

dsc03754.jpg

dsc03756q.jpg

dsc03757g.jpg

dsc03759t.jpg

dsc03760d.jpg

dsc03761l.jpg

dsc03762r.jpg

dsc03763y.jpg

dsc03764zm.jpg

dsc03765djno.jpg

dsc03766p.jpg

dsc03767t.jpg

dsc03768d.jpg

dsc03769i.jpg

dsc03770z.jpg

dsc03771u.jpg

dsc03772e.jpg

Jeśli macie jakieś pomysły, czy rady, to śmiało pisać!!

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.