ArturP Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Ostatnio sporo osób wrzuciło swoje terraria, setupy na forum, więc postanowiłem również pokazać swoje. Mam je od września 2009, ale do tego lata raczej się marnowało, służyło jako mnożarka, albo miejsce dla dzbanków, których prędzej czy później się pozbywałem. Postanowiłem się nim troszkę zająć tego lata, skorzystałem z importu z BE i kilku ofert z forum. Terrarium jest niskie - wiem. Nie przeszkadza mi, że jakaś roślina dosięgnie górnej szyby, albo ucinam, albo zawijam, ventrata gdy dosięgnęła - podzieliła łodygę - teraz jest krzaczek. W terrarium mam też pospolite - parapetowe dzbaneczniki - jako ozdoba. Szybko rosną, są spore - ludzie mnie odwiedzający prędzej zachwycą się nimi niż 7cm Northianą. Do rzeczy: Mieszkańcy terrarium: Dzbaneczniki: Nepenthes Albomarginata 'Penang, red striped' Nepenthes Ampullaria 'Brunei Green' Nepenthes Ampullaria 'Harlequin' Nepenthes Bicalcarata Sarawak giant red Nepenthes Distillatoria Nepenthes Gracilis Nepenthes Hirsuta Nepenthes x Hookeriana Nepenthes Mikei Nepenthes Mirabilis var. echinostoma 'Purple' Nepenthes Mirabilis var. globosa 'Trang, Thailand' Nepenthes Miranda Nepenthes Northiana Nepenthes Rafflesiana 'Sumatra' Nepenthes Rafflesiana 'giant 88' Nepenthes 'Rebecca Soper' Nepenthes Sibuyanensis Nepenthes Thai Nepenthes Tobaica Nepenthes Treubiana Nepenthes Truncata Nepenthes Ventrata Nepenthes Ventricosa x Inermis Nepenthes Ventricosa x Sibuyanensis Rosiczki: Drosera Adelae Drosera Prolifera Tłustosze: Pinguicula emarginata Pinguicula emarginata × 'Weser' Pinguicula gracilis × moctezumae Pinguicula 'Tina' Heliamphory: Heliamphora heterodoxa x minor Darlingtonie: Darlingtonia Californica (bardzo małe - z nasion) Muchołówki: Dionaea muscipula 'Red - Green' Cefalotusy: Cephalotus Follicularis Pływacze: Utricularia Longifolia Utricularia Calycifida Większość roślin jest nowa - część przyszła dzisiaj.. Dlatego nie za bardzo można zachwycać się ich wdziękami. Nawet nie obciąłem jeszcze suchych liści! Pływacze są pochowane, żeby było widać tylko ich kwiaty - jak zakwitną. W tej materii proszę o wyrozumiałość - wszystko ładnie rośnie, dokarmione wystrzeliło - dajmy im pół roku. Co do techniki: Wymiary - 100x60x50 [cm] Oświetlenie - 2x39W (Philips Aquarelle + 865) T5 - ustawione na kubeczkach na górnej szybie. W środku za bardzo grzały - na kubeczkach żeby chronić górną szybę System zraszania - Pompka ULKA 56W + dwie dysze zamgławiające GARDENA (z czasem zaprezentuję jego działanie) Mchem wszystko zostało wyłożone dzisiaj. Rośliny rosną w martwym sphagnum lub jego mieszankach. Pora na zdjęcia!! Wysyłam tylko zdjęcia poglądowe. Zdjęcia roślin wkleję z czasem gdy podrosną! Zdjęcia robione z szybami przednimi i bez. One zawsze parują a nie chciało mi się ich wycierać. Z czasem będę uaktualniał temat. Troszkę wstyd przy obecnych projektach z forum wrzucać coś takiego do ukończonych dzieł.. Ale cóż. Nawpychałem tu czego się dało, ale miejsce można spokojnie zrobić. Rośliny które przyszły w wielkich donicach w nich zostały, można tu jeszcze coś zmieścić przy odrobinie przesadzania. Spory czas wstydziłem się je pokazywać, teraz macie okazję sobie looknąć póki nie usunę tematu. Przepraszam za ew. błędy i literówki - nie poprawiajcie ich proszę, nie podważajcie mojego niezaprzeczonego autorytetu w dziedzinie wytykania ludziom błędów.. Komentarze mile widziane! Pozdrawiam! Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Widzę, że hela ode mnie wygląda coraz lepiej A tak poza tym wywal tego muchola na dwór. Trzymanie jej w terrarium to zbrodnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Mam ze 40 muchołówek na balkonie, i kilka kępek wyjętych ostatnio z in vitro. Ta była sobie na próbę w terra. W sumie są tam dwie w tej doniczce w mchu. Jak ktoś przychodzi może sobie zobaczyć nie tylko dzbanki. Muchołówka zostaje, ma się świetnie, ale nawet jak by umierała to zostaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Nie było czego się wstydzić Ja czekam na zdjęcia pojedynczych roślin. Bardzo mi się podoba Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Ja czekam na zdjęcia systemu zraszania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Jest to zwykły system zraszania, który opisał Bartosz Trela w troszkę mało estetycznym wydaniu.. ULKA Dwie dysze na przyssawkach Działający - kropel nie zobaczycie z takiej odległości i tym aparatem.. Widać, że dysze działają. Jestem zadowolony z wielkości kropel. Filmiku raczej nie będę wrzucał, każdy wie jak to wygląda w praktyce. Dla mnie taki system to spora wygoda, fajnie pomaga utrzymać wilgotność. Jakoś specjalnie w terra nigdy nie podlewałem, ale teraz to już w ogóle tego nie robię. Wilgotność 80 - 100%. Niedługo wrzucę jakieś rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Możesz wstawić zdjęcia jak to wygląda po miesiącu ? I co z myślą o drzewołazach? ;P Edytowane 23 Września 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Drzewołazy odpadają, bałbym się o nie w takim terra. Za ok. 3 -4 tygodnie planuję wpuścić krabiki. Jestem na etapie organizowania im zbiornika z wodą. Meszek się fajnie rozrósł, roślinki elegancko rosną. Pare roślin przeniosłem, bo aklimatyzuję w terra darlingtonie wyjęte z in-vitro - zabrałem je na czas robienia zdjęć. Lampy ustawiłem teraz na szklanych świecznikach, lepiej to wygląda niż plastikowe kubki po moczu.. Obecnie ogarniam te ventraty, ukorzeniam robiąc odkłady powietrzne i się ich pozbywam. Większość dzbanków jest niewidoczna na fotkach w całej okazałości, ciężko je dobrze ująć - tym bardziej gdy ma się takie zdolności jak ja. Mimo wszystko, zapraszam do oglądania! Fotki: Jeśli macie jakieś pomysły, czy rady, to śmiało pisać!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Nie mam wogóle pojecia o hodowli, żab czy krabików, ale jesli chodzi o terra i roslinki, to na prawdę cudo, mech ładnie rośnie, mnustwo kolorowych dzbanków. Bardzo fajnie, oby tak dalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Przepiękna kępka adelae.... no i dzbanki też Zbiorniczek możesz zrobić z plastokowego pudełka ( np po patyczkach do uszu) i nad palnikiem ( ale ostroznie żeby dziur nie robić) "rozmiękczasz" plastik, a potem modelujesz jakoś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 I jak, masz krabiki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Też jestem strasznie ciekaw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi