Robak Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Witam serdecznie, Ostatnio kupiłem roslinke w OBI (poniedziałek). W pierwszym dniu zapolowała na muchę, po jakimś czasie momentalnie na wieczór oklapła. Teraz wygląda jak na zdjęciach. Poza tym że oklapła rzęsy na pułapkach wydają się byc trochę suche. Roślinę trzymałem w ceramicznej podstawce, wody w niej było na ok 1cm. Teraz dałem ją do miseczki gdzie jest około 3cm wody. Jednak ziemia jest cały czas wilgotna. Stoi na poludniowym parapecie, ale że ostatnio mało jest słońca to kupiłem jej dodatkowo żarówkę żeby ją doświetlić. Pytanie jest takie, co mogło być przyczyną że oklapła w czasie dosłownie godziny, no i te suchawe rzęsy? Dzięki z góry za pomoc:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Jak dla mnie wygląda ok. Co to za żarówka? Jaka barwa etc? Raczej nie jest tam potrzebna. Poczekaj na normalne słońce. Jeśli to energooszczędna o odpowiedniej temp. barwowej to oczywiście wedle uznania, ale nie da to raczej widocznych efektów u muchołówki. Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Moim zdaniem pułapka była po prostu już stara. Nie jest to nic strasznego. Możesz trochę mniej wody wlewać ok. 2 cm powinno jej w zupełności wystarczyć (jeszcze przy tej pogodzie...). Więcej wody wlewaj tylko przy większych upałach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robak Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedzi:) Nie wiem czy problemem suchych rzęsek jest starość bo z nowej która wychodzi tak samo wyglądają na suche. A żarówka to zwykła energooszczędna 2700K. Ale jak piszecie że jest wszyszysko ok to na razie nie będę się zbytnio martwić Wilgotność jest na poziomie około 45%. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Z tą żarówką daj sobie spokój. Na zdjęciu z rośliną wg. mnie jest wszystko ok. Może jej się te wąski przypaliły albo przygrzały od żaróweczki? Albo kiedyś od słońca? Raczej nie ma to wpływu na ogólną formę rośliny. Wg. mnie wygląda dobrze. Lampkę sobie daruj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 ile dałeś za tą roślinkę z OBI? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr.korgul Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 suszy Ci ją ta żarówka ! jest za blisko - zmierz temperaturę przy roślince Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robak Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Dałem 15zł. Żarówka sama w sobie nie wydziela ciepła zbyt dużo w dół. W każdym razie nie wykluczam że dopiero po zabiegach zaczęły schnąć rzęsy:( Póki co żarówkę odesłałem do innego pokoju;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Wina żarówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robak Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedzi:) Jeszcze mam takie pytanie, czy można już roślinkę przesadzić? Wszędzie pisze, żeby nie od razu ale nie od razu to znaczy ile? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 musisz odczekać aż się zaaklimatyzuję. ok 1-2 tygodnie lub dłużej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Aklimatyzacja u muchołówki? Niby czemu nie można od razu? I niby czemu trwa to tydzień lub dwa? Skąd takie info? Wg. mnie można spokojnie przesadzić. Chcesz zmienić podłoże czy doniczkę? Jeśli doniczkę, to można przenieść roślinkę z bryłą ziemi dookoła korzeni - wtedy nawet nie odczuje przesadzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 ja też miałem muchołówke z obi i natychmistowo ja przesadziłem ( nawet tego nie poczuła) i rośnie wspaniale nawet z 5 młodych roślinek wypuściła. a z żarówka to nie ma wogóle sensu daj na południowy parapet ja i poczekaj az sie otrzasnie po katowniu w obi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knor Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Ja kupiłem w Praktikerze muchołówkę, przesadziłem ją po 4 dniach, a 2,5 tygodnia od przesadzenia (tz. w obecnym czasie) wypuściła pęd kwiatowy (ma już ok 4-5 cm), dam niedługo zdjęcia tylko dorwę aparat (u mojej muchołówki jakoś dziwacznie powykrzywiało liście ale podejrzewam że to wina słońca, nie była przyzwyczajona do takiego światła chyba, teraz stoi bezpośrednio na słońcu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mentos Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Hmm...co do żarówki to czy ona w ogóle cokolwiek pomoże przy hodowli muchołówki? Bo mam żarówke o takiej samej barwie i nie wiem czy można by ja wykorzystać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi