Skocz do zawartości

Muchołówka z OBI

Robak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Ostatnio kupiłem roslinke w OBI (poniedziałek). W pierwszym dniu zapolowała na muchę, po jakimś czasie momentalnie na wieczór oklapła. Teraz wygląda jak na zdjęciach.

zdjcie0058m.th.jpg

zdjcie0059ki.th.jpg

Poza tym że oklapła rzęsy na pułapkach wydają się byc trochę suche. Roślinę trzymałem w ceramicznej podstawce, wody w niej było na ok 1cm. Teraz dałem ją do miseczki gdzie jest około 3cm wody. Jednak ziemia jest cały czas wilgotna. Stoi na poludniowym parapecie, ale że ostatnio mało jest słońca to kupiłem jej dodatkowo żarówkę żeby ją doświetlić. Pytanie jest takie, co mogło być przyczyną że oklapła w czasie dosłownie godziny, no i te suchawe rzęsy?

Dzięki z góry za pomoc:)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wygląda ok.

Co to za żarówka? Jaka barwa etc? Raczej nie jest tam potrzebna. Poczekaj na normalne słońce. Jeśli to energooszczędna o odpowiedniej temp. barwowej to oczywiście wedle uznania, ale nie da to raczej widocznych efektów u muchołówki.

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pułapka była po prostu już stara. Nie jest to nic strasznego.

Możesz trochę mniej wody wlewać ok. 2 cm powinno jej w zupełności wystarczyć (jeszcze przy tej pogodzie...). Więcej wody wlewaj tylko przy większych upałach

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi:) Nie wiem czy problemem suchych rzęsek jest starość bo z nowej która wychodzi tak samo wyglądają na suche. A żarówka to zwykła energooszczędna 2700K. Ale jak piszecie że jest wszyszysko ok to na razie nie będę się zbytnio martwić:) Wilgotność jest na poziomie około 45%.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą żarówką daj sobie spokój. Na zdjęciu z rośliną wg. mnie jest wszystko ok. Może jej się te wąski przypaliły albo przygrzały od żaróweczki? Albo kiedyś od słońca? Raczej nie ma to wpływu na ogólną formę rośliny. Wg. mnie wygląda dobrze. Lampkę sobie daruj. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem 15zł. Żarówka sama w sobie nie wydziela ciepła zbyt dużo w dół. W każdym razie nie wykluczam że dopiero po zabiegach zaczęły schnąć rzęsy:( Póki co żarówkę odesłałem do innego pokoju;)

Odnośnik do odpowiedzi

Aklimatyzacja u muchołówki? Niby czemu nie można od razu? :)

I niby czemu trwa to tydzień lub dwa? Skąd takie info?

Wg. mnie można spokojnie przesadzić. Chcesz zmienić podłoże czy doniczkę?

Jeśli doniczkę, to można przenieść roślinkę z bryłą ziemi dookoła korzeni - wtedy nawet nie odczuje przesadzenia. :)

Odnośnik do odpowiedzi

ja też miałem muchołówke z obi i natychmistowo ja przesadziłem ( nawet tego nie poczuła) i rośnie wspaniale nawet z 5 młodych roślinek wypuściła.

a z żarówka to nie ma wogóle sensu daj na południowy parapet ja i poczekaj az sie otrzasnie po katowniu w obi.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w Praktikerze muchołówkę, przesadziłem ją po 4 dniach, a 2,5 tygodnia od przesadzenia (tz. w obecnym czasie) wypuściła pęd kwiatowy (ma już ok 4-5 cm), dam niedługo zdjęcia tylko dorwę aparat (u mojej muchołówki jakoś dziwacznie powykrzywiało liście ale podejrzewam że to wina słońca, nie była przyzwyczajona do takiego światła chyba, teraz stoi bezpośrednio na słońcu)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.