czopason Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Witam. Posiadam żarówkę Megaman Plant 15W e27. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia (żarówki), ponieważ wydaje mi się, że ta żarówka nie jest jakaś taka dobra. Oświetlałem nią moje muchołówki przez całą zimę, wiosnę itd. Muchołówek nie zimowałem tak jak powinny bo były jeszcze za małe i pułapki rosły takie malutkie a liście bardzo szerokie. Postanowiłem kupić nową świetlówkę zastanawiam się nad: Kliknij Tutaj! Kliknij Tutaj! Cena świetlówki nie jest ważna, byle był gwint e27 do lampki, ponieważ nie mam innej możliwości. Zastanawia mnie czy ilość lumenów jest ważna (do niektórych roślin jest to bardzo ważne), nie mogłem znaleźć barwy tej Tornado High Lumen. Proszę o pomoc w wyborze, bądź przesłanie lepszej oferty. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Taki kompakt nie wystarczy dla muchołówek w zimę. Czemu to koniecznie musi być kompakt? Jeśli już ten kompakt to może coś o wyższym watażu - może ta 60 i dobrze pomyślany odbłyśnik. Opłaca Ci się doświetlać te muchołówki w zimę? Ile tego masz i co to? PS. Barwa high lumen jest w opisie - "Temp. barwowa 6500" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) Dionaea muscipula Sawtooth , Dionaea muscipula Cup Trap, Dionaea muscipula Giant , Dionaea 'Bohemian Garnet ,Dionaea muscipula Dentate i jeszcze jakas odmiana lecz nie pamietam nazwy. ogolnie kazdej jest od 2 -5 dlatego nie potrzebuje liniowej. Posiadam taka lampke z odblysnikiem http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/7e/0f/4570d4fb9c144b8ee980c9ba41b6-42683256_d.jpg Swietlowka nie jest tylko na zime, ale takze dla dzbanecznikow ktore niedawno kupilem od Twargor'a Nie chodzi mi o taka barwe ;p tylko o wykres widma, poniewaz jest potrzebny niebieski jak i czerwony. Tak w ogole to lumenow ma duzo tylko nie wiem czy one sa tak bardzo potrzebne dla roslin owadozernych Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez czopason Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Ale w tym roku będziesz uż zimował muchołówki, tak? Jeśli tak, to po położeniu ich np. na parapecie, na którym będą mieć odpowiednią temperaturę światła im raczej wystarczy. Co jak co, ale muchołówki potrzebują duuużo światła, najlepiej naturalnego, więc doświetlanie nie da takiego samego efektu. Ale spróbować można, na pewno nie zaszkodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) jesli chodzi o zimowanie takie jak powinno byc to moge: 1 opcja: parapet w pokoju tak jak rok temu lecz temperatura pokojowa wiec chyba nienajlepsza 2 opcja: poleczka w garazu i dlugie oswietletnie swiatlem sztucznym ( nie ma okien ) lecz narazona na przemarzniecie bo czasem garaz dlugo jest otwarty 3 opcja: s[beeep]rnia, temperatura od 0-15 stopni, rowniez doswietlanie tylko swiatlem sztucznym Wlasnie dlatego szukam odpowiednies swietlowki ... Chyba ze mnie olsnicie i pokazecie jakas oprawe ze swietlowka liniowa o dlugosci okolo 60 cm do 100 zl (taki caly zestaw wszystko co potrzebne zeby to normalnie wygladalo) to bede myslal nad zmiana oswietlenia. EDIT. Znalazlem jeszcze szukajac w google, ze do roslin dobre tez sa Repti Glo. Sa to swietlowki dla gadow i sa tez koloru 6500k czy 6400k. Uzywal ktos ich kiedys? Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez czopason Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinmar Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 jaka żarówka w/g was jest dla mnie czy dla innej osoby odpowiednia Paulmann Żarówka do roślin 40W R63 niebieska lub tego typu biała i używam lampki biurkowej na gwint e27 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Osobiście taki wynalazek omijał bym z daleka. Dla kilku mało wymagających roślin proponuję najzwyklejszą świetlówkę kompaktową do oświetlania pomieszczeń ale przynajmniej 20wat lub więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi