Skocz do zawartości

Jak ukorzenić dzbanecznik ?

Stig25

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam takie pytanie jak ukorzenić dzbanecznik ? Mój dorosły dzbanek wypuścił odrosty i przypadkowo wyrwałem 2 i nie wiem jak je ukorzenić na razie włożyłem je po prostu do torfu i nie wiem co dalej . PoMoCy !!! :help:

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie trzeba, włóż do wody i tyle, sam się ukorzeni. Sprawdzony sposób to szklanka/słoik/kubek po jogurcie, woda i parapet, jeśli dzbanecznik jest mało wymagający np. ventrata itd. to powinno wystarczyć, jeśli nie to do terrarium z tym albo przykryj czymś przeźroczystym. Jeśli odrosty są małe i nie będą się trzymać zrób dziurkę w zakrętce tak by pęd mógł się w niej zmieścić

edit: znaki interpunkcyjne

Edytowane przez roslina1991
Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie trzeba, włóż do wody i tyle, sam się ukorzeni. Sprawdzony sposób to szklanka/słoik/kubek po jogurcie, woda i parapet, jeśli dzbanecznik jest mało wymagający np. ventrata itd. to powinno wystarczyć, jeśli nie to do terrarium z tym albo przykryj czymś przeźroczystym

edit: znaki interpunkcyjne

Czyli mam po prostu włożyć go do kubka z wodą i czekać aż się pojawią korzonki ???

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Ja tak robię odkąd mam dzbanki i zawsze działa. Zrobiłem mały schemat, zamiast nakrętki może być przeźroczysta folia zabezpieczona gumką recepturką

dzbanekr.jpg

Edytowane przez roslina1991
Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też zanurzyć końcówkę odrostu w ukorzeniaczu, otrzepać nadmierną ilość i wsadzić do torfu. Ja używam Korzonek do roślin średnio zdrewniałych (czy coś). Ten sposób powyżej jest tańszy, ale nie wiem czy szybszy. Jak nie masz ukorzeniacza to użyj tego sposobu.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Ja tak robię odkąd mam dzbanki i zawsze działa. Zrobiłem mały schemat, zamiast nakrętki może być przeźroczysta folia zabezpieczona gumką recepturką

dzbanekr.jpg

A po jakim czasie pojawią się korzenie ???

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.