Skocz do zawartości

Pytanie

makserwus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :P

Czy w waszych torfowiskach mech zarasta bulwy kapturnic ?

Czy zarasta także rosiczki między innymi okrągłolistne i intermedie?

Po prostu ten mech mnoży się u mnie jak szczury :P

Na okrągło muszę kawałki wyrywać.

Czy warto wyrywać, czy może zostawić, niech jest jak w naturze?

Odnośnik do odpowiedzi

Hej :P

Czy w waszych torfowiskach mech zarasta bulwy kapturnic ?

to normalne

Czy zarasta także rosiczki między innymi okrągłolistne i intermedie?

tak zarasta, na torfowiskach rosiczkom nic się nie dzieje jeśli torfowiec jest obfity, ale ładnie rosną gdy jest go mniej, szczególnie ładnie rosną przy oczkach/bajorkach wyrytych przez dziki (tak jest u mnie) gdzie torfowiec ustępuje miejsca wodzie i torfowi

Po prostu ten mech mnoży się u mnie jak szczury tongue.gif

Na okrągło muszę kawałki wyrywać.

Czy warto wyrywać, czy może zostawić, niech jest jak w naturze?

U mnie też, kapturnicom to pasuje. Ale co do rosiczek z czasem torfowiec może po prostu zarosnąć rosiczkę, jeżeli jest wody na tyle by mech nie wysechł, lecz za mało dla rosiczek. Gdy jest "normalnie" mokro torfowiec rośnie bardzo bujnie, gdy jest tej wody więcej rosiczki poradzą sobie lepiej bo większe ilości wody ograniczają wzrost torfowca, a rosiczki lepiej się wtedy czują. W przypadku rosiczek podobnie jak Ty wyrywam czasem kępki torfowca (które przydają się do innych celów) i uzupełniam braki torfem, wtedy rosiczki zdecydowanie lepiej rosną

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.