Skocz do zawartości

D. aliciae problemy początkującego

Allchemilla88

Rekomendowane odpowiedzi

Od tygodnia mam 2 śliczne Alicje ale parę dni temu u jednej z nich zauważyłam, ze listki robią sie czerwonawo-brunatne i nie ma na nich kropelek a "czułki" oklapły. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Może to winna podlewania? Nie jestem pewna czy powinnam nalewac im wode tylko na spodek czy mogę spokojne zraszać im listki? Obie są bardzo pracowite ale listki z owadami (nawet wielkimi muchami) zwijają tylko gdy pokropi się je wodą. Czy możecie mi podać parę praktycznych rad dla początkującego ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje pytania są skrajnie dziecinne, a odpowiedzi na nie znajdziesz wszędzie, na forum, u wujka googla, może ciocia z helu też wie.

Lenistwo nie popłaca i naprawdę warto na początku trochę samemu poszperać. Taka rada na przyszłość.

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje pytania są skrajnie dziecinne, a odpowiedzi na nie znajdziesz wszędzie, na forum, u wujka googla, może ciocia z helu też wie.

Lenistwo nie popłaca i naprawdę warto na początku trochę samemu poszperać. Taka rada na przyszłość.

Jeżeli nie zamierzałeś odpowiadać na moje pytanie to poco traciłeś czas na parę niepotrzebnych rad i uszczypliwość. Jeżeli jeszcze nie wiesz to tak z 60% rzeczy na necie jest skopiowane z wiki gdzie każdy może napisać artykuł. A ja wolałam spytać ludzi, którzy się na tym naprawdę znają.

Odnośnik do odpowiedzi

Poprosimy jeszcze o więcej informacji na temat stanowiska, na temat ewentualnych przenosin rośliny, przesadzaniu, typie wody używanej do podlewania, opryskach związkami np. owadobójczymi itp.

Dodatkowo przydatne byłyby zdjęcia.

Roślinka stoi na południowym oknie, mam ją od 2 tyg. nie byłą przesadzana ani niczym opryskiwana. Jest podlewana woda destylowaną. Jedna rozetka konczy kwitnienie a druga dopiero wypuszcza pęd kwiatowy. Pod rozetkami rośnie małą rosiczka.

ros7.png

ros3.png

ros1.png

Edytowane przez Allchemilla88
Odnośnik do odpowiedzi

listki robią się czerwone i usychają od bardzo silnego słońca. Nie ma się co przejmować, ale kolejne listki wypuszczane przez roslinę będą trochę mniejsze od poprzednich. Co do wody to nie lej na roślinę tylko ustaw w takim pojemniku żeby doniczka była zanurzona na 2-3 cm w wodzie -deszczówce bądź destylowanej

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.