Skocz do zawartości

Co do takiego terra

maxxxx95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam terrarium 30/30/40.Z boków posiada dziurki na wentylację.Chcę do tego dać jakieś rośliny owadożerne ale nie wiem jakie lubią taką wilgotność i co najważniejsze dobrze czują się pod sztucznym oświetleniem ( tylko takie wchodzi w grę).Jeśli macie jakieś propozycje podawajcie konkretne gatunki.I jakie oświetlenie zamontować by dobrze miały rośliny w tym terra.Chodzi mi o moc , barwę , długość oświetlania ( tylko nie odsyłajcie mnie do tematu o oświetleniach bo go czytałem).Jak wykonać podłoże.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Na taką małą powierzchnię to się nie baw w świetlówki liniowe, tylko w kompaktowe (żarówki energooszczędne). Do roślin jest np. Megaman Plant W1514P albo W1215P. Możesz ją ewentualnie wzmocnić np. zimnobiałym Philipsem Tornado. Składanie 4x8W, stateczników, kabli, itp. mija się chyba z celem.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Ci polecil zrobic helke minor, lub krzyzowki z minor, do tego rosiczke prolifera (wedlug mnie to ona jest fajniejsza od adelki, a miejsca zbytnio nie masz) i wedlug mnie koniecznie plywacze, ew. tlustosza (tu sie nie orientuje) Jak chcesz, aby podac ci gatuni konkretniej, to jakie mniej, wiecej masz temperatury w dzien, jak ci sie bedzie nagrzewalo wiwarium i jakie w nocy?

Odnośnik do odpowiedzi

Adamik dobrze że zapytałeś bo zapomniałem o tym.W nocy w zimie w moim pokoju temperatura spada nawet do 18 stopni,za to w dzień jest bardzo ciepło.Więc myślę że najlepiej będą się czuły takie które lubią wieczorne spadki temperatury bądź im to nie szkodzi.Fajną by była jedna roślina albo dwie które rozrosły by się na terra.Najlepiej powiedzcie mi ile mam posadzić tego i tego żeby wszystko grało :)W dzień jakby co to mogę jeszcze podgrzać to terra przez zamontowanie odbłyśnika na świetlówkach i zakrycia części nad odbłyśnikiem folią spożywczą ( już próbowałem ten patent ).

Odnośnik do odpowiedzi

A czy będą rosły tam drosera paradoxa i adelae jeżeli oświetlenie to 15W 6500k i 13W 2400k ??

Nie tylko jedna lub druga musisz w koncy poczytac o roslinach !! jedna wymaga podwyzsonej wilgotnosci druga nie do tego obie na parpaecie powinny sobie poradzic bez doswietlania i jeszcz ze tak powiem 15w i 13w pewnnie mowisz o zarowkach a nie swietlowkach ?? Wiec od razu odpusc z zarowkami.

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie.Ja rozumiem że na parapecie powinny poradzić ale ja nie mam takiej możliwości, ponieważ co z tego że mam wielkie okna na południowy parapet jak balkon z piętra nad moim pokojem zasłania słońce i jest taki półcień.Poza tym chcę mieć coś w tym terra bo siedzi bezczynnie.Chciałem się tylko zapytać jakie owadożery będą rosnąć w takim terra.Nie chodzi mi tylko o takie które wymagają wilgotności powyżej 80% ponieważ gdy odsłonie górę wilgotność jest trochę wyższa niż w pokoju.Posiadam świetlówki kompaktowe czyli prosto mówiąc żarówki energooszczędne które że tak pozwolę sobie powiedzieć kolega hddk mi polecił do tak małego terra.I pytam ponownie czy drosera paradoxa przy tym oświetleniu da radę ?? Jeśli tak to czy są jakieś rośliny które dały by radę rosnąć razem z nią ??

Edytowane przez maxxxx95
Odnośnik do odpowiedzi

Z roslinami owadozernymi jest tak ze powinniennes zaczac myslec inaczej. Czyli nie co masz i chcesz wykorzystac a jakie rosliny chcesz miec i co musisz im zapewnic. Takie male akwaria to mozena jedynie wykorzystac do stworzenia jakis kompozycji a te znajdziesz na forum. czyli 2-3 rosiczki (ale nie adelae) do tego 3-4 tlustosze i stworzenie z tego kompozycji ... Na forum jest wiele rozwiazan i jak poszukasz to na pewno znajdziesz jakas "inspiracje"

Na odpowiedzi czy sobie cos porawdzi przy takim a takim to oswietleniu raczej nie licz, bo mozna jedynie odpowiedziec jesli sie cos takiego posiada a naprawde malo kto uzywa takiego oswietlenia wiec i o odpowiedz ciezko.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.