usiu Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam , prosze o pomoc , mianowicie moje dzbaneczniki puszczaja nowe liscie ale bez dzbankow ;/ maja tylko takie cos brozowe na koncach lisci . wilgotnosc ok 70-90% temp pokojowa wschodnie okno za szyba . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Za mało światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Prawdopodobnie za mało światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 czy zawiązki dzbanków przypadkiem nie usychają? jeśli tak to za mała wilgotność i przestaw na południowy parapet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Jeżeli Usiu pisze, że wilgotność ma 70-90% to chyba jest taka jaka powinna być. Może po prostu brakuje mu cierpliwości i nie może doczekać się dzbanków zwieńczających liście. Na początku u nowych liści powoli wyrasta i wydłuża się wąs na którym tworzy się dzbanek. Nie wyrasta on od razu z liściem, proces tworzenia dzbanka trochę trwa. Możesz ten proces w przyspieszonym tempie zobaczyć na tym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Bardzo dziekuje za filmik:) bardzo ciekawy -polecam ogladnac. a tak pozatym to u mnie jest tak : kiedys juz pisalem ze dzbanki sa na wschodnim oknie i wgl.i powiedziano ze tam im bedzie dobrze , i jest jeszcze jedna sprawa 2 dzbaneczniki 'Hookeriana' ktore mam w tych samych warunkach dzbankuja z kazdeko liscia i dzbanki pojawiaja sie ok co 1.5 tyg. a duzy Rebecca i jeszcze jeden (nie pamietam nazwy) nie dzbankuja ;/ zostaja tylko takie kikuciki na koncach lisci i ja tego poprostu nie rozumiem ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Prawdopodobnie zbyt mało bezpośredniego światła. N. x hookeriana to krzyżówka cieniolubna, wiec dlatego łatwiej wypuszcza dzbanki przy mniejszej ilości światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Jeżeli tak, to tak jak pisali przedmówcy. Jeżeli usychają - mała wilgotność - jeżeli podajesz że jest tak jak w pierwszym poście, to jest ok. Wygląda więc, że po prostu nie wykształcają się i tu właśnie winą może być niski poziom światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 wilgotnosc jest napewno taka bo mam higrometr a co do swiatla to nie mam jak dac na inny parapet bo nie mam ;/ mam tylko wschodni i zachodni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 16 Sierpnia 2011 Share Napisano 16 Sierpnia 2011 A gdybyś tak zamontował jakieś doświetlanie na ty oknie? Np. świetlówkę typu Fluora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2011 ale w tym jest problem ze moj ojciec bedzie sie sapal o prad .. ;/ ja juz dawno chcialem terra zrobic to o prad mi sie sapal .. wiec w tym jest jedyny problem ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 daj ojcu kasę za zużyty prąd w terra i po sprawie. świetlówka nie pobiera znowu jakieś kolosalnej mocy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi