Skocz do zawartości

Nie dzbankuje

usiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , prosze o pomoc , mianowicie moje dzbaneczniki puszczaja nowe liscie ale bez dzbankow ;/ maja tylko takie cos brozowe na koncach lisci . wilgotnosc ok 70-90% temp pokojowa wschodnie okno za szyba .

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Usiu pisze, że wilgotność ma 70-90% to chyba jest taka jaka powinna być.

Może po prostu brakuje mu cierpliwości i nie może doczekać się dzbanków zwieńczających liście. Na początku u nowych liści powoli wyrasta i wydłuża się wąs na którym tworzy się dzbanek. Nie wyrasta on od razu z liściem, proces tworzenia dzbanka trochę trwa. Możesz ten proces w przyspieszonym tempie zobaczyć na tym

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje za filmik:) bardzo ciekawy -polecam ogladnac. a tak pozatym to u mnie jest tak : kiedys juz pisalem ze dzbanki sa na wschodnim oknie i wgl.i powiedziano ze tam im bedzie dobrze , i jest jeszcze jedna sprawa 2 dzbaneczniki 'Hookeriana' ktore mam w tych samych warunkach dzbankuja z kazdeko liscia i dzbanki pojawiaja sie ok co 1.5 tyg. a duzy Rebecca i jeszcze jeden (nie pamietam nazwy) nie dzbankuja ;/ zostaja tylko takie kikuciki na koncach lisci i ja tego poprostu nie rozumiem ;/

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie zbyt mało bezpośredniego światła. N. x hookeriana to krzyżówka cieniolubna, wiec dlatego łatwiej wypuszcza dzbanki przy mniejszej ilości światła.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli tak, to tak jak pisali przedmówcy.

Jeżeli usychają - mała wilgotność - jeżeli podajesz że jest tak jak w pierwszym poście, to jest ok. Wygląda więc, że po prostu nie wykształcają się i tu właśnie winą może być niski poziom światła.

Odnośnik do odpowiedzi

ale w tym jest problem ze moj ojciec bedzie sie sapal o prad .. ;/ ja juz dawno chcialem terra zrobic to o prad mi sie sapal .. wiec w tym jest jedyny problem ;/

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.