Skocz do zawartości

Walczący z ziemiórkami

Karol

Rekomendowane odpowiedzi

Od zawsze sądziłem, że latające po moich roślinach małe, zwinne owady to jakieś zwykłe muszki, które owadożery przyciągają, ba cieszyłem się nawet z nich, bo tyle ich się zawsze łapało w pułapki, dzięki forum już wiem, że to nie żadne muszki, a cholerne ziemiórki, za co jestem wdzięczny ;) To tyle na wstępie ;) Pytanie moje jest takie, ponieważ zastosowałem Nomolt 150 SC i woda opadła do podstawek, czy rośliny mają w tym teraz stać, aż wsiąknię na nowo lub wyparuje, czy jednak ją wylać?

P.s. użyłem też żółtych lepów i tego samego koloru talerzyk z płynem do naczyń ;) mam nadzieję, że to wygram ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś miesiąc temu miałem wielki problem z ziemiórkami, podlałem je, na drugi dzień powtórka. Nie pomogło za bardzo, co prawda wytłukło większość, ale po tygodniu nowa horda powyskakiwała z ziemi i od tamtej pory swoje rośliny profilaktycznie co dwa dni wstawiam do insektycydu (o połowę mniejsze stężenie).

Nie widać żadnych owadów, a u roślin zmian w rozwoju liści, kwiatów ani innych niepokojących symptomów.

Po wybiciu ich chemią i tak wrócą, wlecą przez okno i cała historia zaczyna się od nowa.

Odnośnik do odpowiedzi

aha, czyli mają teraz stać w tym Nomolcie tak? na opakowaniu napisano, żeby zabieg powtórzyć po 10 dniach, a potem jeszcze raz...

kurczę coś czuję, że jednak tak łatwo tego się nie pozbędę ;-/

Edytowane przez Karol
Odnośnik do odpowiedzi

Może to delikatny off top ale wydaje mi się, że jest to ważna informacja :)

Swego czasu miałem pełno ziemiórek, efekt był taki, że musiałem przesadzic wszystkie swoje rośliny. Od tego roku zastosowałem prosty trik - podłoże w doniczkach zasypałem warstwą żwirku(ok. 3zł za 2kg). Efekt jest bardzo dobry, ziemiórki jak i inne szkodniki nawet się nie zlatują, a rośliny rosną w oczach. Dodatkowym plusem takiego rozwiązania jest to, że woda wolniej paruje więc mamy sporą oszczęność w dłuższej perspektywie.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak spokojnie mogą stać, a co do żwirku to właśnie wczoraj zastanawiałem się, czy faktycznie zda to egzamin. Skoro jest to wypróbowane to jutro zakupię sobie trochę, a przy okazji mam pytanie. Czy ten żwirek nie będzie zapobiegał również wypuszczaniu nowych tłustoszy obok rośliny macierzystej?

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda mi troche mchu, który wszędzie zasadziłem :-/ ale w ostateczności też obsypie je żwirem, bo pomysł genialny ;)

a tak nawiasem mówiąc ;) odpowie ktoś na moje główne pytanie? ;) bo nadal nie wiem czy wylać tą wodę czy nie?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy w przypadku tłustoszy jest to najlepsze rozwiązanie - one chyba nie lubią mieć zbyt mokrego podłoża, a ze żwirkiem o to nie trudno.

Ja w każdym razie robie coś takiego jak na zdjęciu - podłoże wokół samej rośliny jest tylko delikatnie przysypane(akurat takim zdjęciem dysponuję, można użyć większych ilości żwiru), nie ma problemu z podziałem.

EDIT: Karol, a dużo masz tego mchu? Bo może nie warto zasypywać :)

Gekon, same ziemiórki nie, natomiast ich larwy tak( mogą uszkodzić system korzeniowy).

Edytowane przez Kon000r
Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie sporo. Szkoda zasypywać a wydaje mi się, że mech sam w sobie powinien być ochroną przed ziemiórkami...masz ich larwy w podłożu?

Co do Twojego głównego pytania :D nie wylewaj wody, niech rośliny w niej stoją. W sumie szkoda marnować :)

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w tym roku bardzo mocno pokazywał się glon oraz pleśń, nie chciałem juz używać preparatów w kółko i równiez posypałem z wierzchu żwirkiem kwarcowym. Od tej pory nie podlewam tak często, średnio 1 raz na 3 ,4 dni nawet w upały ponieważ torf nie wysusza się od góry i nie nagrzewa.

post-5015-1313770102_thumb.jpg

post-5015-1313770109_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie moech nie chroni prze ziemiórkami. Dla większości roślin najlepsze rozwiązanie to właśnie wysypanie góry żwirkiem, jeśli chodzi o dzbaneczniki to polceacm sadzic tlustosze w doniczkach dzbaneczników naprawde skutecznie wyłapują, lub drugie rozwiąznie to lepy na muchy (ale takie proste nie te roziwjane)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.