m2arian2 Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Właśnie skończyło mi się ostatnie miejsce na parapecie. Moje pytanie brzmi : jak,gdzie hodujecie rośliny jak nie macie miejsca na parapetach. Proszęo odpowiedzi i zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Ogród? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 ja bym proponował zająć jakiś malutki pokoik wielkości łazienki (jeśli taki w ogóle posiadasz) lub przeznaczyć jakiś kąt w pokoju najlepiej naprzeciwko okna, można też muchołówki i inne "światłożerne" rośliny wynosić na dwór pod balkon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja swoje rośliny trzymam w szklarni Zdjęć niestety nie będzie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Jakbym trzymał wszystko w domu nie starczyłoby mi miejsca. Jedyne wyjście to wsadzić do ogródka najlepiej z doniczką. Na zimę wkładam je do garażu z dostępem do słabego ale jednak światła. Ja tak robię i sie sprawdza. Nie chce dostawiać ich na zimę bo mogłoby być po nich, a tak jestem pewny że nic się im nie stanie edit: literówki Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) A ja mam roślinki poustawiane piętrowo na parapecie, tj. 3 niewielkie terraria obok siebie (dzbaneczniki), na jednym z nich mini-szklarnia (helki), na dwóch pozostałych długa podstawka z roślinami a obok jeszcze kilka roślin. Oprócz tego na balkonie mam jakby szklarnie (metalowa konstrukcja okryta folią przeźroczystą, ale ostatnio zwiało folię, więc rośliny nie są chronione od wiatru etc. Są 3 piętra^^ Zdjęć brak. No i kilka roślinek na parapecie od zewnątrz, no i donica z kapturnicami, ale to już jako dekoracja. edit: I na działce mam skalniak, gdzie rośnie kilka kapturnic i tłustoszy, ale to też raczej jako ozdoba niż element hodowli ; ) Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez gryzon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m2arian2 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Jeśli bym chciał trzymać w ogródku rosiczki to wszystkie mogą być na zewnątrz? I od którego miesiąca do którego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Nie ma określonego przedziału miesięcy trzymasz póki nie robi się chłodnawo i zapowiada się na przymrozki. Kiedy wyjąć z domu? To zależy od zimy, a kiedy trzeba będzie włożyć je do niego z powrotem ? Sądzę że gdzieś w październiku. Czy wszystkie rosiczki na zewnątrz hmm. Na razie mam same zimolubne, ale sądzę że nic by się im nie stało, jeśli postąpiłbyś jak to napisałem powyżej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Ja w ogrodzie trzymam cały rok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Większość tropikalnych rosiczek można śmiało uprawiać na dworze w pełnym słońcu. Rosną zdecydowanie lepiej, nie wspominając już o pięknym wybarwieniu Dla potwierdzenia - http://www.carni-flora.eu/cpg/thumbnails.p...m=15&page=1 Na parapecie w domu zostały już tylko tłustosze i parę rosiczek typu hamiltonii, hilaris i oblanceolata.. Na dworze prócz rosiczek tropikalnych i zimolubnych, mam także kapturnice, muchołówki i cefalotusa. Będą na zewnątrz tak długo, jak tylko pogoda dopisze. Szkoda męczyć rośliny w domu, jeśli ma się dobre warunki do trzymania ich na dworze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Jaras gdyby to był Facebook dałbym: Lubie to Zgadzam się z Tobą w 100%. A tak z ciekawości, czy próbował ktoś dzbaneczniki trzymać na zewnątrz przez cały czas poza zimą? Jeśli nie to czy to byłby dobry pomysł? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Ja mam ventratę i żyje Wypuściła nawet 9 odrostów Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi