Skocz do zawartości

rosiczka i kapturnica

Junoa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o identyfikację obu roślinek. Zakupiłam je w Ikei dzisiaj i oczywiscie poza nazwa Sarracenia (na obu!) nie było nic więcej. Czy rośliny z Ikei nalezy odrazu przesadzic? Nie wiem jakie oni tam wrzucili podłoże... Z góry dziekuje.

Przepraszam za jakosc zdjeciapost-5674-1314196017_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

kapturnica to Sarracenia purpurea a rosiczka to Drosera capensis jednak co do rosiczki nie jestem na 100% pewien

Kurcze, szybszy byłeś

Edytowane przez SnaKe
Odnośnik do odpowiedzi

Obie rosliny do czystego torfu? Bardzo dziękuję za szybką identyfikację

Tak, jednak ja bym proponował dać do torfu dla obu roślinek gruboziarnistego piasku w proporcjach 2:1 (torf:piasek)

Edytowane przez SnaKe
Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka, owszem - Drosera capensis, ale kapturnica to Sarracenia purpurea ssp. venosa. Jeśli nie ufasz podłożu w którym rosną to przesadź, ale torf ze żwirkiem radzę wymieszać tylko w przypadku kapturnicy. Capensis takiego dodatku nie potrzebuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałam, ale przyjrzałam się podłożu i bankowo jest to torf, nie wiem czy z jakąś domieszką, chyba jednak pozostawie je do wiosny w tym w czym są i wtedy poprzesadzam. Bardzo dziękuję za uscislenia :)

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałam, ale przyjrzałam się podłożu i bankowo jest to torf, nie wiem czy z jakąś domieszką, chyba jednak pozostawie je do wiosny w tym w czym są i wtedy poprzesadzam. Bardzo dziękuję za uscislenia :)

To, że rośliny sprzedano Tobie w torfie było oczywiste. W rozważaniach na temat zasadności przesadzenia chodziło raczej o to czy to podłoże jeszcze nadaje się do trzymania w nim roślin. :)

Odnośnik do odpowiedzi

To, że rośliny sprzedano Tobie w torfie było oczywiste. W rozważaniach na temat zasadności przesadzenia chodziło raczej o to czy to podłoże jeszcze nadaje się do trzymania w nim roślin. :)

Dobra, w takim razie przesadze je dla świętego spokoju :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.