Junoa Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam, proszę o identyfikację obu roślinek. Zakupiłam je w Ikei dzisiaj i oczywiscie poza nazwa Sarracenia (na obu!) nie było nic więcej. Czy rośliny z Ikei nalezy odrazu przesadzic? Nie wiem jakie oni tam wrzucili podłoże... Z góry dziekuje. Przepraszam za jakosc zdjecia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Sarracenia purpurea i Drosera capensis Typical. Przesadź do nowego podłoża torf kwaśny, bez nawozów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) kapturnica to Sarracenia purpurea a rosiczka to Drosera capensis jednak co do rosiczki nie jestem na 100% pewien Kurcze, szybszy byłeś Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Junoa Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Obie rosliny do czystego torfu? Bardzo dziękuję za szybką identyfikację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Obie rosliny do czystego torfu? Bardzo dziękuję za szybką identyfikację Tak, jednak ja bym proponował dać do torfu dla obu roślinek gruboziarnistego piasku w proporcjach 2:1 (torf:piasek) Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez SnaKe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Rosiczka, owszem - Drosera capensis, ale kapturnica to Sarracenia purpurea ssp. venosa. Jeśli nie ufasz podłożu w którym rosną to przesadź, ale torf ze żwirkiem radzę wymieszać tylko w przypadku kapturnicy. Capensis takiego dodatku nie potrzebuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Kapurnica to Sarracenia purpurea ssp. venosa - Kapturnica purpurowa żyłkowana Rosiczka to Drosera capensis - rosiczka przylądkowa. Możesz przesadzić, ja to zazwyczaj robię z roślinkami z marketów ; ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Junoa Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Właśnie chciałam, ale przyjrzałam się podłożu i bankowo jest to torf, nie wiem czy z jakąś domieszką, chyba jednak pozostawie je do wiosny w tym w czym są i wtedy poprzesadzam. Bardzo dziękuję za uscislenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 25 Sierpnia 2011 Share Napisano 25 Sierpnia 2011 Właśnie chciałam, ale przyjrzałam się podłożu i bankowo jest to torf, nie wiem czy z jakąś domieszką, chyba jednak pozostawie je do wiosny w tym w czym są i wtedy poprzesadzam. Bardzo dziękuję za uscislenia To, że rośliny sprzedano Tobie w torfie było oczywiste. W rozważaniach na temat zasadności przesadzenia chodziło raczej o to czy to podłoże jeszcze nadaje się do trzymania w nim roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Junoa Napisano 25 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2011 To, że rośliny sprzedano Tobie w torfie było oczywiste. W rozważaniach na temat zasadności przesadzenia chodziło raczej o to czy to podłoże jeszcze nadaje się do trzymania w nim roślin. Dobra, w takim razie przesadze je dla świętego spokoju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi