Skocz do zawartości

rosiczka i kapturnica

Junoa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o identyfikację obu roślinek. Zakupiłam je w Ikei dzisiaj i oczywiscie poza nazwa Sarracenia (na obu!) nie było nic więcej. Czy rośliny z Ikei nalezy odrazu przesadzic? Nie wiem jakie oni tam wrzucili podłoże... Z góry dziekuje.

Przepraszam za jakosc zdjeciapost-5674-1314196017_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

kapturnica to Sarracenia purpurea a rosiczka to Drosera capensis jednak co do rosiczki nie jestem na 100% pewien

Kurcze, szybszy byłeś

Edytowane przez SnaKe
Odnośnik do odpowiedzi

Junoa napisał:
Obie rosliny do czystego torfu? Bardzo dziękuję za szybką identyfikację

Tak, jednak ja bym proponował dać do torfu dla obu roślinek gruboziarnistego piasku w proporcjach 2:1 (torf:piasek)

Edytowane przez SnaKe
Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka, owszem - Drosera capensis, ale kapturnica to Sarracenia purpurea ssp. venosa. Jeśli nie ufasz podłożu w którym rosną to przesadź, ale torf ze żwirkiem radzę wymieszać tylko w przypadku kapturnicy. Capensis takiego dodatku nie potrzebuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chciałam, ale przyjrzałam się podłożu i bankowo jest to torf, nie wiem czy z jakąś domieszką, chyba jednak pozostawie je do wiosny w tym w czym są i wtedy poprzesadzam. Bardzo dziękuję za uscislenia :)

Odnośnik do odpowiedzi

Junoa napisał:
Właśnie chciałam, ale przyjrzałam się podłożu i bankowo jest to torf, nie wiem czy z jakąś domieszką, chyba jednak pozostawie je do wiosny w tym w czym są i wtedy poprzesadzam. Bardzo dziękuję za uscislenia :)

To, że rośliny sprzedano Tobie w torfie było oczywiste. W rozważaniach na temat zasadności przesadzenia chodziło raczej o to czy to podłoże jeszcze nadaje się do trzymania w nim roślin. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kosa1984 napisał:
To, że rośliny sprzedano Tobie w torfie było oczywiste. W rozważaniach na temat zasadności przesadzenia chodziło raczej o to czy to podłoże jeszcze nadaje się do trzymania w nim roślin. :)

Dobra, w takim razie przesadze je dla świętego spokoju :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.