Dario8812 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy to są nasiona? Czy już mam je zbierać? Jak tak to co mam uczynić ? Oto zdjęcie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Tak, to nasiona. Po prostu odetnij kwiaty i nad kartką wytrząśnij z nich nasiona, ściskając między palcami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario8812 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Od razu te nasiona zasiać kładąc je na torf czy przysypując? Jakieś warunki specjalne muszę mieć dla wysiewu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Są świeże, więc możesz siać bez stratyfikacji - od razu. Szkoda, że dopiero teraz masz nasiona - lato się kończy. Kładziesz na torfie, nie przysypujesz. Możesz postarać się o zapewnienie wyższej wilgotności, ale i bez tego kiełkują. Po prostu ciągle utrzymuj wodę w spodku pod doniczką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dario8812 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Na pewno ? Bo w dziale muchołówka właśnie przeczytałem: Rozmnażanie: Z nasion: Po zapyleniu krzyżowym i dojrzeniu nasion musimy je wysiać w odpowiednim czasie i z zastosowaniem odpowiednich zabiegów. Gatunek ten wymaga stratyfikacji. Co oznacza, że na pewien okres muszą przebywać w chłodzie i wilgoci. Najlepiej wysiew zgrać z naturalnym okresem zimy i wysiewać właśnie w tym czasie. Do przygotowanego podłoża, identycznego jak dla rośliny dorosłem wysiewamy nasiona. Następnie na okres 6-8 tygodni umieszczamy je w temperaturze 2-5*C. W przypadku rozrostu grzybów, można zastosować dowolny środek grzybobójczy. Po tym czasie należy wystawić doniczkę na słoneczne miejsce i dbać o nią jak gdyby rosły w nich żywe rośliny. Pierwsze nasiona mogą zacząć kiełkować od 1-4 tygodni. Siewki traktujemy jak rośliny dorosłe, ale nie dokarmiamy ich póki ich pułapki nie będą przypominać form dorosłych. Wadą tej metody jest fakt, że siewki potrzebują wielu lat, aby osiągnąć dojrzałość. Nie jest to rekomendowana metoda do rozmnażania dla przeciętnego hodowcy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Tak. Na pewno. To, co zacytowałeś, dotyczy nasion, które po zbiorze leżakowały sobie w kopercie. Twoje są świeże. Wysiałem w lipcu bez stratyfikacji i mam już podrośnięte siewki. Inna sprawa, że Twoje nie zdążą podrosnąć przed zimą, więc możesz faktycznie stratyfikować zimą. Zaoszczędzi Ci to kłopotów z niedoborami światła podczas zimy. Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi