daniel95 Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam.Obok mojego dzbanecznika zaczęły wyrastać takie same jak on tylko że małe,czy mogę to bez obaw oderwać i włożyć do następnej doniczki ?.Obawiam się że może mi nie przeżyć.Jutro wstawie foto.Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Na razie daj se spokój, pocekasz aż będa większe dopiero zaczniesz się bawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Nie odrywaj, tylko odcinaj Odcinaj dopiero, kiedy będzie miał przynajmniej 3 liście i posadź w doniczce najlepiej z mchem torfowcem, ale zgadzam się z poprzednikiem- najlepiej nie ruszaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel95 Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 one wcale takie małe nie są.Poza tym mam tego dzbanka od grudnia 2010 i byk juz wypuścił nowe liście i czubek a nie dzbankuję. Proszę rzucić okiem na zdjęcia http://imageshack.us/g/847/95771756.jpg/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) zdecydowanie można je rozsadzić, co do dzbankowania to widzę, że trzymasz roślinę prawie na środku pokoju, słońce tam pewnie nie dociera, powieś ten kwietnik bliżej okna albo po prostu postaw na parapecie, podlewaj od góry i żeby woda nie stała w podstawku, po jakimś czasie powinien dzbankować (podstawek z keramzytem + zraszanie nie zaszkodzi, ale nie jest to konieczne) Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez Karol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Też jestem takiego zdania jak Karol - za mało światła. Dlatego też roślina wygląda nieco anemicznie. Małą sadzonkę bez korzeni posadziłam miesiąc temu, wypuszcza nowe liście, wygląda więc na to, ze się ukorzeniła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel95 Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 jak dokładnie mam rozdzielić te maluchy od wielkiego ? poprostu wyrwać ? uciąć nad ziemią ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 wyjmij z doniczki, otrząśnij delikatnie torf i oddziel małe od matki z korzeniami i buch na słońce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Rozdzielenie tych roślin i zrobienie sadzonek do ukorzenienia wymagać będzie przesadzenia. Ucinasz w miejscu, w którym wyrasta odrost. Możesz użyć ukorzeniacza, wstawić sadzonki w dobrze przepuszczalne podłoże, zapewnić wyższą wilgotność i półcień, a nie pełne słońce. W ciągu kilku tygodniu powinny pojawić się korzenie. Nie musisz tego sprawdzać, jeśli roślina zacznie puszczać nowe liście z dzbankami to możesz założyć, że się ukorzeniła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi