Skocz do zawartości

Małe Ventraty obok dorosłego

daniel95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Obok mojego dzbanecznika zaczęły wyrastać takie same jak on tylko że małe,czy mogę to bez obaw oderwać i włożyć do następnej doniczki ?.Obawiam się że może mi nie przeżyć.Jutro wstawie foto.Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie można je rozsadzić, co do dzbankowania to widzę, że trzymasz roślinę prawie na środku pokoju, słońce tam pewnie nie dociera, powieś ten kwietnik bliżej okna albo po prostu postaw na parapecie, podlewaj od góry i żeby woda nie stała w podstawku, po jakimś czasie powinien dzbankować (podstawek z keramzytem + zraszanie nie zaszkodzi, ale nie jest to konieczne) :)

Edytowane przez Karol
Odnośnik do odpowiedzi

Też jestem takiego zdania jak Karol - za mało światła. Dlatego też roślina wygląda nieco anemicznie.

Małą sadzonkę bez korzeni posadziłam miesiąc temu, wypuszcza nowe liście, wygląda więc na to, ze się ukorzeniła.

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdzielenie tych roślin i zrobienie sadzonek do ukorzenienia wymagać będzie przesadzenia. Ucinasz w miejscu, w którym wyrasta odrost. Możesz użyć ukorzeniacza, wstawić sadzonki w dobrze przepuszczalne podłoże, zapewnić wyższą wilgotność i półcień, a nie pełne słońce. W ciągu kilku tygodniu powinny pojawić się korzenie. Nie musisz tego sprawdzać, jeśli roślina zacznie puszczać nowe liście z dzbankami to możesz założyć, że się ukorzeniła.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.