Skocz do zawartości

Oświetlenie T5 - co nie tak?

Skuttter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy.

Kupiłem sobie zestaw oświetlenia: http://oswietlenieakwarystyczne.pl/index.p...amp;prod_id=442

niestety po podłączeniu wszystkiego według schematu na stateczniku i podłączeniu do prądu obie świetlówki próbują się zapalić, ale po niecałej sekundzie migają 2 razy i na tym kończy się ich aktywność.

Załączam zdjęcia podłączenia kabli do statecznika:

201108271_haxewxq.jpg

201108271_haxewnh.jpg

Wie ktoś czy to ja robię coś nie tak czy dostałem wadliwy zestaw?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odłączyć ( nawet nie ze statecznika tylko wyjąć z oprawki jedną ze świetlówek i zobacz czy chociaż jedną ruszy. Aczkolwiek jak statecznik wymaga dwóch to jednej może nawet nie mrugnąć. Wrzuć jak możesz zdjęcie samego statecznika żeby można było o nim samym poczytać co to w ogóle jest. Podłączenie wygląda na prawidłowe według mnie a objawy pasują mi do uszkodzonego statecznika. Najlepiej żebys miał jakis na podmiankę żeby wykluczyć usterkę świetlówek.

Edytowane przez MarchenX
Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% jest to uszkodzona świetlówka a nie żaden statecznik. Gdyby była to wina samego statecznika, zestaw w ogóle by nie zaskoczył.

Miałem identyczny przypadek na zestawie z Aqua-Light. Jedna ze świetlówek była uszkodzona i całość po załączeniu tylko "mrugnęła" i na tym koniec.

W moim przypadku dotarłem do tego za pomocą "podmiany". Jeśli masz miernik, nie powinno być problemu ze znalezieniem winowajcy.

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz tak.

Zdjąłem oprawki z jednej ze świetlówek po podłączeniu do prądu pojedyncza świetlówka zachowywała się tak samo. Przeniosłem oprawki na drugą świetlówkę i uzyskałem identyczny efekt.

Dodatkowo doszedłem do ciekawej obserwacji. Tutaj

umieściłem filmik jak to dokładnie wygląda. Jak widać na na filmie jedna ze świetlówek po prostu miga i gaśnie, druga natomiast próbuje się rozjarzyć zanim mignie. Co ciekawe nie jest to przypisane do konkretnej świetlówki, tylko do danej pary oprawek. Po zamianie oprawek zmieniła się również świetlówka która próbuje się rozjarzyć.

Załączam również zdjęcia wszystkich napisów na stateczniku:

201108271_haxessx.jpg

201108271_haxessw.jpg

Edytowane przez Skuttter
Odnośnik do odpowiedzi

@Kubaa

Będę wdzięczny :) Przy okazji możesz zapytać czy ma jakiś sposób na wyjmowanie kabelków z tych piekielnych zacisków, bo jak już włożyłem to teraz za nic ich wyciągnąć nie mogę :/

Odnośnik do odpowiedzi

Te zaciska to chyba każdy przeklina ;)

Końcówki kabla powinno się obracać przy wyciąganiu, ale w przypadku kabla linki jest to praktycznie niemożliwe. Nie pomagają również zabielone cyną końcówki.

Przed składaniem zestawu powinieneś zrobić taki patent:

post-4613-1314449644_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@evulFarmer

Jesteś wielki. Jako że pierwszy raz miałem styczność ze świetlówkami to podchodziłem bardzo ostrożnie żeby nie połamać. Jak użyłem trochę siły i docisnąłem oprawki to zadziałało. Jak widać stara prawda znowu się sprawdziła "Zwykle najprostsze rozwiązania jest prawidłowe " :)

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.