Skocz do zawartości

Nasiona czy rozmnażanie wegetatywne?

wormeater

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli będziesz miał szczęście, to z samozapylenia możesz uzyskać nasiona z których wyrośnie roślina podobna do rodzicielskiej. Ale wszystkie kultywary, dla lepszego zachowania cech, powinno się rozmnażać wegetatywnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wiem, ale słyszałem ze część kultywarów ma skłonność do przenoszenia cech poprzez nasiona, natomiast reszta nie bardzo i da zwykłą formę. Jak jest faktycznie nie wiem, bo tez nie siedzę zbyt głęboko w temacie muchołówek. Pomyślałem, że może ktoś rozwieje wątpliwości.

Moje pytanie wzięło się w ogóle stad, ze na Allegro można dostać właśnie nasiona kultywarów. Sam nawet jakiś czas temu kupiłem, chociaż nie chciałem żadnego konkretnego kultywaru, a po prostu spróbować z nasionami. Rośliny już trochę maja i za jakiś czas można zacząć identyfikować, czy coś z tego jest odmiennym kultywarem.

Generalnie to się nie spodziewam rewelacji. Nasiona są podobno sprowadzane z Czech, ale sprzedający są zabezpieczeni, ponieważ sprzedają mix i zawsze można wytłumaczyć dlaczego wyrosło to co wyrosło.

Odnośnik do odpowiedzi

Większość się da, ale trzeba mieć szczęście - akurat zęby typu 'dentate' czy czerwona barwa muchołówek są trwałymi cechami i da się je utrzymać przez nasiona - nie wszystkie dadzą muchołówki takie, jak rodzicielska, ale część może i najczęściej tak właśnie jest.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.