Skocz do zawartości

Torf - Pytanie

Belianus

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem większości marketowych torfów można pozostawić wiele do życzenia. Z najlepszych marketowych można polecić jedynie Hartmann, a i tak nie jest wszędzie dostępny. Osobiście używam torfów estońskich i finlandzkich od importera, jakość jest o niebo lepsza niż np. Atena czy Hollas, który używałem na początku, a był on powodem wykwitów.

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko co jest od firmy Wokas to jest fatalne... Ja mam jakiś torf A&B chyba od Hollasa, według mnie jest dobry.

Hmm, dlaczego?

Używam go i jak narazie wszystko w nim rośnie bez większych problemów, przesadzone rośliny rosną ładnie, nasiona powschodziły, glonów nie widać... zobaczymy po zimie jak z pleśnią będzie ale jestem dobrej myśli

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem Hollasa, po dwóch dniach pleśń, po tygodniu glony w ogromnej ilości. Może i była to jakaś wadliwa partia, ale już nie mam zamairu kupować torfu tej firmy. Obecnie zakupiłem w pobliskim ogrodniczym torf firmy Nogły z okolic pszczyny. 3,5 - 4 ph. Ma fajną konsystencje i o dziwo brązowy kolor, który w przypadku tego z Hollasa nie istniał. Jeden minus to grudki, ale to nie problem. Zobaczę jak się będzie spisywał.

Odnośnik do odpowiedzi

Mi obficie pleśniał.

W trakcie zimowania czy tak normalnie?

Bo u mnie roślinki stoją i na podwórku i na południowym oknie zasłonięte jeszcze w sumie roletą jak ja jestem w pokoju (światło daje po oczach jak siedzę przed PC), więc za dużego obiegu powietrza w domu nie mają a nic złego z torfem się nie dzieję... może miałeś jakiegoś pecha? na innym forum ktoś pisał, że w torfie Wookasa miał jaja ziemiórek... też jak dotąd nic mi się nie wykluło (mam nadzieję :P).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.