Skocz do zawartości

Kilka fotek ze szklarni

Rekomendowane odpowiedzi

Przesyłam Wam kilka fotek ze szklarni, za niedługo już sporo się przerzedzi bo zaczyna się sezon giełdowy.

Od wejścia po prawej stronie box foliowy z popularnymi dzbanecznikami :

post-2750-1314557120_thumb.jpg

Po lewej - stół z różnościami. Od początku : typowe muchołówki, troszkę kapturnic, rosiczki i dalej inne różności :)

post-2750-1314557201_thumb.jpg

W szklarni obok kilka kuwet z rzeczami które wszystkim są dobrze znane :

post-2750-1314557275_thumb.jpg

Z tyłu po prawej niemięsożerne rośliny, wszystkie raczej dość popularne :

post-2750-1314557354_thumb.jpg

Kilka innych ujęć :

post-2750-1314557318_thumb.jpg

post-2750-1314557429_thumb.jpg

post-2750-1314557450_thumb.jpg

Oprócz mięsożerów mam też jeszcze niewielką szkółkę tui i jałowców z różnych gatunków i odmian oraz psa labradora który pilnuje całości i czasem podbiera sobie puste doniczki :P

Na deser jeszcze zdjęcie z kapturnicowych regałów z Sosnowca od Mateusza. Może kiedyś uda wrzucić się więcej fotek :)

post-2750-1314557549_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję :)

Mój Atos ma już 8 lat i temperament taki sam jak wtedy, kiedy miał dwa tygodnie. I też jest maści czarnej ;)

Rzadsze dzbaneczniki są w większości u Mateusza w Sosnowcu, kilka sztuk mam w piwnicy, ale nie ma się specjalnie czym chwalić, piwnica Sativa przebija wszystko ;) Zapomniałem napisać, co może niektórzy wiedzą - szklarnie znajdują się w Chełmie Śląskim.

Zimną nie ogrzewamy, a szkoda, bo jednak rośliny rosnące w szklarni przez cały rok znacznie lepiej rosną, światło dzienne robi swoje, co widać latem. Za dawnych czasów, kiedy wszystko hulało inaczej szklarnie były ogrzewane, ale obecnie nie ma nawet sprzętu odpowiedniego, a to inwestycja bardzo kosztowna. Niemniej wiąże się z tym też pewne ryzyko - coś nie pójdzie po myśli, choćby nie będzie prądu, na dworze powiedzmy -10 stopni i wystarczy kilka godzin żeby szlag trafił całą uprawę. Na zimę wszystko wędruje do piwnicy, jest tam HPS, świetlówki i ogrzewanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.