doesnt Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, gdy dostałem tą muchołówkę od razu ja zasadziłem i zauważyłem, że końce młodych liści są czarne. Czy jest to jakiś rodzaj szoku, który jest tylko chwilowy ? Dodam, ze muchołówkę zakupiłem od sprawdzonego sprzedawcy udzielającego się na forum i bez problemu zdołałem ją podzielić na dwie z podziału bulwy. Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez doesnt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 co to za podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 co to za podłoże? Torf 3,5- 4 firmy Nogły zmieszany ze zwirkiem kwarcowym. Jak do mnie doszła już takie czarne były. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 musi sie otrząsnać po transporcie. zapewnj jej duzo słonca i dojdzie do siebie zobaczysz też to miałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Często rośliny które kupujemy rosły wcześniej w szklarni, dlatego po wystawieniu na parapet doznają szoku wskutek nagłego spadku wilgotności, co może objawiać się takim własnie przysychaniem pułapek. Dobrze jest rośliny aklimatyzować do nowych warunków np. przykrywając jakimś przeźroczystym jednorazowym kubkiem i stopniowym jego uchylaniem przez 2- 3 tyg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 A ja bym z tym kubkiem nie kombinował, muchołówce nic nie powinno być po spadku wilgotności. Co ma sczernieć, to sczernieje. Bez kubków muchołówki szybciej dostosowują się do niższej wilgotności. Wiadomo, nie mówimy o spadkach typu ze 100% do 20% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi