Skocz do zawartości

Czerniejące końce młodych liści

doesnt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, gdy dostałem tą muchołówkę od razu ja zasadziłem i zauważyłem, że końce młodych liści są czarne. Czy jest to jakiś rodzaj szoku, który jest tylko chwilowy ? Dodam, ze muchołówkę zakupiłem od sprawdzonego sprzedawcy udzielającego się na forum i bez problemu zdołałem ją podzielić na dwie z podziału bulwy.

post-5015-1314733578_thumb.jpg

Edytowane przez doesnt
Odnośnik do odpowiedzi

Często rośliny które kupujemy rosły wcześniej w szklarni, dlatego po wystawieniu na parapet doznają szoku wskutek nagłego spadku wilgotności, co może objawiać się takim własnie przysychaniem pułapek. Dobrze jest rośliny aklimatyzować do nowych warunków np. przykrywając jakimś przeźroczystym jednorazowym kubkiem i stopniowym jego uchylaniem przez 2- 3 tyg

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym z tym kubkiem nie kombinował, muchołówce nic nie powinno być po spadku wilgotności.

Co ma sczernieć, to sczernieje. Bez kubków muchołówki szybciej dostosowują się do niższej wilgotności.

Wiadomo, nie mówimy o spadkach typu ze 100% do 20% :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.