Skocz do zawartości

Terra dla Petiolaris Complex

latos333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałem ostatnio chwilę czasu, więc postanowiłem zrobić coś dla mojej roślinnosci.

Niewielkim nakładem środków i odrobiną zaangażowania powstało całkiem przyzwoite nieduże terra dla rosiczek.

Zakładam temat, bo jeśli ktoś lubi trochę majsterkować to może akurat jakieś informację będą dla niego pomocne.

całość wygląda tak:

post-5176-1314729865_thumb.jpg

Wymiary zbiornika dł-45cm; szer-30cm; wys-30cm.

Do budowy użyłem szyb:

4mm- dno i wzmocnienia z przodu i na górze,

3mm- wszystkie pozostałe,

plexi 2mm- przód otwierany na zasadzie gilotyny

2szt kątownik alu 10x10 dł 30cm, jako prowadnice

Terrarium zasadniczo otwiera się od przodu, ale można też otworzyć od góry co ułatwia dostęp, chociaż zamierzenie ruchomej pokrywy było trochę inne.post-5176-1314729848_thumb.jpg

Na górnej szybie przykleiłem ograniczniki, co umożliwia jej przesuwanie i w ten sposób mamy możliwość regulacji szczeliny wentylacyjnej.

post-5176-1314729837_thumb.jpgpost-5176-1314729830_thumb.jpg

Plexi z przodu przesuwa się w szynach z kątowników aluminiowych, przyklejonych na krawedzi boków

post-5176-1314729821_thumb.jpg post-5176-1314729796_thumb.jpg

Jako oświetlenia użyłem świetlówki kompaktowe: Philips tornado 20W 6500K i 2 x Megaman plant 15W.

Chyba daje radę bo po kilku dniach pomieszkiwania rośliny zaczynają nabierać rumieńców, ale to jeszcze okaże się po jakimś czasie ;)

post-5176-1314729787_thumb.jpg

Obudowa do lampy jest jak na razie konstrukcja na poziomie dziecka, bo zbudowałem ją na szybko ze sztywnej tektury posklejanej taśmą naprawczą i wyklejoną wewnątrz taśmą aluminiową. Ale to na razie wersja testowa i wkrótce zostanie zastąpiona przyzwoitą aluminiową obudową

wymiary lampy:

góra 35cm x 15cm, podstawa 40cm x 20cm, wys 10cm

post-5176-1314733632_thumb.jpg

Do wentylacji użyłem wiatraczka 40x40 umieszczonego pod szczelina wentylacyjna na obrotowej przyssawce, co pozwala na regulację dopływu świeżego powietrza.

Wiatraczek włącza się średnio na 25min w odstępach 2godz.

post-5176-1314729768_thumb.jpg

Boki dodatkowo okleiłem foliowym kocem ratunkowym, bo nieźle odbija światło.

Całość po złożeniu wygląda tak:

post-5176-1314729759_thumb.jpg

A tak z mieszkańcami:

post-5176-1314729747_thumb.jpg

To by było mniej więcej tyle, oczywiście pytania i sugestie jak najbardziej pożądane ;)

Pozdrawiam

Arek

Edytowane przez latos333
Odnośnik do odpowiedzi

Rownież bardzo mi się podoba to terrarium. Estetycznie wykonane no i pewnie rośliny w nim będą dobrze rosły. Maciej- nawet dobrze by było jakby te żarówki trochę grzały, bo te rosiczki akurat lubią wysoką temperatutrę.

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te żarówki nie grzeją tera? Jakie rośliny w nim hodujesz ?

Grzeją elegancko! Dziś jest wewnątrz 27- 29*C, myślę że do 35*C dla petiolaris jest ok ;)

Zamontuję niedługo jeszcze jakiś przewód grzejny, żeby mi temp. w nocy nie spadała poniżej 20*C

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za male ?;) Wiadomo hodowla szybko sie powieksza :D

Jeśli chodzi o wielkość musiałem brać pod uwagę dostępne miejsce, którego już niewiele pozostało bo wszędzie stoją rośliny :D więc na większe nie mogę sobie na razie pozwolić

Do środka mieszczą się 24 kwadratowe doniczki, może na jakiś rok wystarczy, później się wymyśli coś większego...

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodac :) tylko czekac az inni pojda w twoje slady. Pierwszorzedny przykład jak myślec o sprzecie i roślinach. Wszystko dobrane i dopasowane .... Kable grzejne polecam te dla gadow, maja najczesciej termostat ustawiony na 26 stopni a czasem mozna samemu ustawic.

Odnośnik do odpowiedzi

Terrarium jest super. Sam już dawno nad czymś takim myślałem, ale nawet o dwóch takich, jedno dla petiolaris, a drugie dla bulwiastych i miniaturek, jednak z braku funduszy plany pozostały tylko planami, a powiększyłem terrarium dla pływaczy lądowych.

Może niedługo zastanowię się nad zrealizowaniem pomysłu, jednak petiolaris muszą się trochę upowszechnić.

Rośliny również są piękne, poza innymi pięknymi "petiolaris" brakuje mi tam tylko D. hamiltonii, która nie jest z tej grupy, ale pięknie się prezentuje na żwirku. ;)

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.