latos333 Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, Miałem ostatnio chwilę czasu, więc postanowiłem zrobić coś dla mojej roślinnosci. Niewielkim nakładem środków i odrobiną zaangażowania powstało całkiem przyzwoite nieduże terra dla rosiczek. Zakładam temat, bo jeśli ktoś lubi trochę majsterkować to może akurat jakieś informację będą dla niego pomocne. całość wygląda tak: Wymiary zbiornika dł-45cm; szer-30cm; wys-30cm. Do budowy użyłem szyb: 4mm- dno i wzmocnienia z przodu i na górze, 3mm- wszystkie pozostałe, plexi 2mm- przód otwierany na zasadzie gilotyny 2szt kątownik alu 10x10 dł 30cm, jako prowadnice Terrarium zasadniczo otwiera się od przodu, ale można też otworzyć od góry co ułatwia dostęp, chociaż zamierzenie ruchomej pokrywy było trochę inne. Na górnej szybie przykleiłem ograniczniki, co umożliwia jej przesuwanie i w ten sposób mamy możliwość regulacji szczeliny wentylacyjnej. Plexi z przodu przesuwa się w szynach z kątowników aluminiowych, przyklejonych na krawedzi boków Jako oświetlenia użyłem świetlówki kompaktowe: Philips tornado 20W 6500K i 2 x Megaman plant 15W. Chyba daje radę bo po kilku dniach pomieszkiwania rośliny zaczynają nabierać rumieńców, ale to jeszcze okaże się po jakimś czasie Obudowa do lampy jest jak na razie konstrukcja na poziomie dziecka, bo zbudowałem ją na szybko ze sztywnej tektury posklejanej taśmą naprawczą i wyklejoną wewnątrz taśmą aluminiową. Ale to na razie wersja testowa i wkrótce zostanie zastąpiona przyzwoitą aluminiową obudową wymiary lampy: góra 35cm x 15cm, podstawa 40cm x 20cm, wys 10cm Do wentylacji użyłem wiatraczka 40x40 umieszczonego pod szczelina wentylacyjna na obrotowej przyssawce, co pozwala na regulację dopływu świeżego powietrza. Wiatraczek włącza się średnio na 25min w odstępach 2godz. Boki dodatkowo okleiłem foliowym kocem ratunkowym, bo nieźle odbija światło. Całość po złożeniu wygląda tak: A tak z mieszkańcami: To by było mniej więcej tyle, oczywiście pytania i sugestie jak najbardziej pożądane Pozdrawiam Arek Edytowane 30 Sierpnia 2011 przez latos333 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Bardzo schludne. Rośliny ładnie się tam prezentują. Wrzuć zdjęcia roślin. ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Rewelacyjnie to wygląda i jeśli spełnia dobrze swoją funkcję, to duży plus! A pokrywa pokazuje, że można zrobić całkiem dobrą rzecz bardzo tanim kosztem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Znakomite! Estetyczne i funkcjonalne! Propsy! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Czy te żarówki nie grzeją tera? Jakie rośliny w nim hodujesz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Rownież bardzo mi się podoba to terrarium. Estetycznie wykonane no i pewnie rośliny w nim będą dobrze rosły. Maciej- nawet dobrze by było jakby te żarówki trochę grzały, bo te rosiczki akurat lubią wysoką temperatutrę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Czy te żarówki nie grzeją tera? Jakie rośliny w nim hodujesz ? Grzeją elegancko! Dziś jest wewnątrz 27- 29*C, myślę że do 35*C dla petiolaris jest ok Zamontuję niedługo jeszcze jakiś przewód grzejny, żeby mi temp. w nocy nie spadała poniżej 20*C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Ta obudowa, mimo że chwilowa, wygląda super estetycznie. A więc można Wszystko zrobione ze smakiem, to lubię. Wrzuć zdjęcia roślin, jak się trochę opalą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Krotko mowiac... ROBI WRAZENIE! Swietna konstrukcja Rowniez czekam na zdjecia poszczegolnych mieszkancow Jako ze czasem lubie sie przyczepic to male pytanko. Nie za male ? Wiadomo hodowla szybko sie powieksza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Nie za male ? Wiadomo hodowla szybko sie powieksza Jeśli chodzi o wielkość musiałem brać pod uwagę dostępne miejsce, którego już niewiele pozostało bo wszędzie stoją rośliny więc na większe nie mogę sobie na razie pozwolić Do środka mieszczą się 24 kwadratowe doniczki, może na jakiś rok wystarczy, później się wymyśli coś większego... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Bardzo ładne Strasznie mi się ta obudowa podoba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Świetnie wykonane, propsy. Podziwiam też kolekcję petiolarisów i oczekuję zdjęć roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 No dobra. Na życzenie parę zbliżeń mieszkańców, chociaż na efekty trzeba poczekać pewnie co najmniej miesiąc... D. broomensis D. darviniensis D. derbyensis D. ordensis x paradoxa D. fulva D. petiolaris Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Nic dodac tylko czekac az inni pojda w twoje slady. Pierwszorzedny przykład jak myślec o sprzecie i roślinach. Wszystko dobrane i dopasowane .... Kable grzejne polecam te dla gadow, maja najczesciej termostat ustawiony na 26 stopni a czasem mozna samemu ustawic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Terrarium jest super. Sam już dawno nad czymś takim myślałem, ale nawet o dwóch takich, jedno dla petiolaris, a drugie dla bulwiastych i miniaturek, jednak z braku funduszy plany pozostały tylko planami, a powiększyłem terrarium dla pływaczy lądowych. Może niedługo zastanowię się nad zrealizowaniem pomysłu, jednak petiolaris muszą się trochę upowszechnić. Rośliny również są piękne, poza innymi pięknymi "petiolaris" brakuje mi tam tylko D. hamiltonii, która nie jest z tej grupy, ale pięknie się prezentuje na żwirku. Edytowane 7 Września 2011 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi