Skocz do zawartości

Jaki piasek.

maxxxx95

Rekomendowane odpowiedzi

A czy są rosiczki które lubią rosnąć na północnym parapecie lub na południowym ale bez bezpośredniego słońca (słońce zasłania balkon piętro wyżej tylko w zimie jeżeli wyjdzie słońce to jest cały czas bezpośrednio ) ?Jeśli są to jakie ?

Odnośnik do odpowiedzi

Na oknie południowym, zasłoniętym od góry balkonem, będzie prawdopodobnie jaśniej, niż na północnym parapecie. Powinny przetrwać tam 'od biedy' bardziej cieniolubne D. adelae , D. schizandra i popularne - capensis, aliciae, spatulata. Piszę 'od biedy', gdyż zbyt ładnie prezentować się nie będą z powodu słabego wybarwienia. Jeśli masz balkon (co sugeruje wcześniejsze pytanie) to proponuje tam trzymać rośliny przez okres jesienny (D. capensis i D. aliciae wytrzymają nawet gdy temperatura w nocy sięga 5-10*C). Natomiast zimą rośliny będzie można wystawić na parapet południowy, na który wtedy będzie docierać słońce.

Pozdrawiam

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

Ja trzymam na polnocnym parapecie capensis, aliciae, peltata, spatulata, adeale, plywacze i tlustosze. Niektore z nich, nie wiedza co to slonce-no i według mnie najgorzej sie nie maja. Temperature kilka stopni na plusie tez wytrzymuja (pisze ty jedynie o rosiczkach) chodz problem byl z sadzonkami capensis alby

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.Mam jeszcze kolejne pytanie czy da się przechować pyłek lub całe pręciki z rosiczek np do następnego sezonu ? Jeżeli da się to jak najlepiej to zrobić ? Gdzieś czytałem że wystarczy włożyć to probówki i do zamrażalki ale czy taki pyłek będzie w stanie zapylić ? Może ktoś przechowuje pyłek i ma jakieś inne sposoby ?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.