Skocz do zawartości

Czy mogę je już oddzielić?

Gekon

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Możesz np. użyć wyszukiwarki - po prawej na górze.

Ja użyłem za autora więc, odrosty muszę mieć koło 3 liści przynajmniej.

i cyt. dalej:

"Rozdzielenie tych roślin i zrobienie sadzonek do ukorzenienia wymagać będzie przesadzenia. Ucinasz w miejscu, w którym wyrasta odrost. Możesz użyć ukorzeniacza, wstawić sadzonki w dobrze przepuszczalne podłoże, zapewnić wyższą wilgotność i półcień, a nie pełne słońce. W ciągu kilku tygodniu powinny pojawić się korzenie. Nie musisz tego sprawdzać, jeśli roślina zacznie puszczać nowe liście z dzbankami to możesz założyć, że się ukorzeniła."

4 tematy poniżej twojego ;P

Odnośnik do odpowiedzi

Każda zmiana podłoża jest czynnikiem stresującym dla rośliny i właśnie z tego powodu ma zahamowany wzrost. Korzenie poza tym nie wytworzą się w ciągu jednego dnia. Jest to duży wydatek energetyczny dla rośliny. Podejrzewam, że ten dzbanek, który się wytwarzał uschnie, bo roślina będzie z niego wyciągała metabolity, cukry i minerały dla nowych tkanek. Wytworzenie korzeni jest dla niej ważniejsze niż zachwycanie Ciebie nowymi dzbankami.

Jeśli na liściach nie widać zmian turgoru tj. jeśli ciągle są jędrne i nie są "oklapnięte" roślina transportuje wodę, więc masz duże szanse na podziały komórkowe i wytworzenie nowych korzeni. Nie zabiłeś jej jednym słowem. Zapewnij jej najlepsze na jakie Ciebie stać warunki i czekaj. Za jakiś czas, powiedzmy za miesiąc może już się ukorzeni i będzie wytwarzała nowe liście.

Uprawa roślin wymaga cierpliwości i nie daje efektów od razu, to tak na przyszłość.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.