Gekon Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Obok dużej ventratu jakiś czas temu wyrosły młode. Każda z nich ma po 8-10 liści ale dopiero wykształcają dzbanki. Czy mogę je już oddzielić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Tak, są już odpowiednio duże, tylko pamiętaj, że one nie mają korzeni i trzeba je odciąć tuż przy samej ziemi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Bd w ogóle już ''matke'' przesadzał więc odetnę je od niej. A mogę po prostu je zasadzić w torfie? Czy muszę zrobić coś jeszcze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Możesz np. użyć wyszukiwarki - po prawej na górze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Możesz np. użyć wyszukiwarki - po prawej na górze. Ja użyłem za autora więc, odrosty muszę mieć koło 3 liści przynajmniej. i cyt. dalej: "Rozdzielenie tych roślin i zrobienie sadzonek do ukorzenienia wymagać będzie przesadzenia. Ucinasz w miejscu, w którym wyrasta odrost. Możesz użyć ukorzeniacza, wstawić sadzonki w dobrze przepuszczalne podłoże, zapewnić wyższą wilgotność i półcień, a nie pełne słońce. W ciągu kilku tygodniu powinny pojawić się korzenie. Nie musisz tego sprawdzać, jeśli roślina zacznie puszczać nowe liście z dzbankami to możesz założyć, że się ukorzeniła." 4 tematy poniżej twojego ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Września 2011 Autor Share Napisano 12 Września 2011 Już zostały oddzielone dwa tyg temu. Jak na razie dzbanek który był w trakcie tworzenia, przestał się rozwijać. Czy to oznaka że dzbanecznik się nie ukorzenił? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Każda zmiana podłoża jest czynnikiem stresującym dla rośliny i właśnie z tego powodu ma zahamowany wzrost. Korzenie poza tym nie wytworzą się w ciągu jednego dnia. Jest to duży wydatek energetyczny dla rośliny. Podejrzewam, że ten dzbanek, który się wytwarzał uschnie, bo roślina będzie z niego wyciągała metabolity, cukry i minerały dla nowych tkanek. Wytworzenie korzeni jest dla niej ważniejsze niż zachwycanie Ciebie nowymi dzbankami. Jeśli na liściach nie widać zmian turgoru tj. jeśli ciągle są jędrne i nie są "oklapnięte" roślina transportuje wodę, więc masz duże szanse na podziały komórkowe i wytworzenie nowych korzeni. Nie zabiłeś jej jednym słowem. Zapewnij jej najlepsze na jakie Ciebie stać warunki i czekaj. Za jakiś czas, powiedzmy za miesiąc może już się ukorzeni i będzie wytwarzała nowe liście. Uprawa roślin wymaga cierpliwości i nie daje efektów od razu, to tak na przyszłość. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi