Madziko Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Witam, Jak w temacie proszę o pomoc w identyfikacji dzbanecznika. Już się trochę rozglądałam i przypuszczam, że może to być Nepenthes spectabilis albo jakaś jego krzyżówka. Jak myślicie? Możliwe, że jest to ten sam gatunek z którym problem z identyfikacją miał zgrywusik (temat z sierpnia). Roślinę kupiłam na wystawie w Ogrodzie Botanicznym UW w maju. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 mi sie wydaje ze to moze byc miranda albo gentle.. ale tylko takie przypuszczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 N. 'Gentle' i N. 'Miranda' można odrzucić na starcie (zupełnie inne liście). Jak dla mnie N. spectabilis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Prawdopodobnie, podobnie jak tamten N. spectabilis x talangensis. Jeśli jego cena była niewielka, to prawie na pewno jest to on, gdyż było go najwięcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 2 Września 2011 Share Napisano 2 Września 2011 Nie wygląda mi to na krzyżówkę, a tym bardziej z N. talangensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madziko Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Każdemu dziękuję za wyrażenie opinii:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Każdemu dziękuję za wyrażenie opinii:) Krzyżówki bardzo trudno rozpoznać a jeśli pochodzi z UW to myśle, że można by tu postawić na standardowego N. spectabilis , ogród botaniczy raczej trzyma rośliny gatunkowe a nie mieszańce. Przy wiekszych dzbankach będzie można potwierdzić z całą pewnością lub doszukać się z czym to było krzyżowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 (edytowane) Roślina kupiona była na wystawie w ogrodach UW, ale nie od UW. Prawdopodobnie od Davida. Edytowane 19 Września 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi