piotr1990 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Witam! Wielu z nas używa mchu sphagnum do "dekoracji" naszych roślin owadożernych. Jednak do których najbardziej się nadaje a do których mniej lub wcale? Zauważyłem że świetnie się trzymie przy dzbanecznikach i kapturnicach jednak przy muchołówkach i rosiczkach już nie. Noe wiem od czego to do końca zależy . Na pewno nie od okna gdyż wszystkie są na tym samym. Od doniczki? Od roślin przy których leżą? Wszystkie zraszam i jedynie przy dzbanecznikach i kapturnicy świnie wyglądają. Czy wy używacie mchu sphagnum też do rosiczek i muchołówek? Zdażają się wam często poparzenia słoneczne na mchu? Bo mi niestety dość często Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Zastosowanie mchu wykracza daleko za funkcję dekoracyjną... Zraszasz muchołówki i rosiczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Po co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 w sensie zraszam mech który się znajduje w doniczce z rosiczkami i muchołówką. Inaczej Mech uschnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Czyli nie zraszasz muchołówek i rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Jak powiedział Kosa, torfowca nie używa się wyłącznie do dekoracji. Ja mam w torfowcy większość dzbaneczników i wszystkie helki.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Nigdy jeszcze nie widziałem żeby ktoś trzymał kapturnice w mchu w doniczce ( bez torfowiska mi chodzi ). Do dzbanków też chyba jako podłoże przepuszczalne Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 U mnie rośnie z niektórymi muchołówkami i wygląda super Inna sprawa że jest wiele gatunków sphagnum i nie wszystkie ładnie wyglądają w niższej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Latos... To jest sphagnum?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Fajne, nie... Dodawałem do torfu posiekany mech sphagnum i takie coś wyrosło na wierzchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Fajne, nie... Dodawałem do torfu posiekany mech sphagnum i takie coś wyrosło na wierzchu No nie wiem... Ale może Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 To nie sphagnum^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 To co ma być, jak dodał tam sphagnum... Jest to sphagnum tylko w jakieś okrojonej wersji, ja tez mam cos takiego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Ten mech, który rośnie z muchołówką to na 100% nie jest Sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi