Skocz do zawartości

Zdjęcia Waszych cleanboxów

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ;)

W związku z tym że ostatecznie wróciłem i doszlifowuje nowy manual in-vitro, zwracam się do Was z prośbą o zdjęcia Waszych cleanboxów które chciałbym w nim umieścić. Jeśli macie zdjęcia miejsc pracy/innych wynalazków i chcecie się nimi podzielić, będę bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak na razie pracuję na takim sprzęcie:

post-5176-1315338326_thumb.jpg

Pudło z grubego kartonu wyklejone wewnątrz czarną folią budowlana.

Wymiary dł-60cm, gł-45cm, wys-40cm;

U góry zamontowana lampa UV do sterylizacji.

Na dnie położona dopasowana szyba.

post-5176-1315338683_thumb.jpg

post-5176-1315339583_thumb.jpg

Wiem że trochę prowizorka, ale na razie nie mogę narzekać, póki nie skołuję dobrego filtra, i nie zmontuję jakiejś namiastki laminara ;)

Pracuje w masce i czepku chirurgicznym oraz gumowych rękawiczkach i jak dotąd przypadki kontaminacji zdarzają się naprawdę sporadycznie.

Do sterylizacji używam głównie izopropanolu i promieniowania UV.

W sumie to tyle...

Pozdrawiam

Arek

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...

Oto Mój obecny cleanbox :)

Ze zwykłego kartonu, wycięte dwa duże otwory a za szyby zastosowałem zwykłą folię ;P

Całość w środku jest wyłożona folią aluminiową.

post-5681-1330199974_thumb.jpg

Posiada specjalne otwory na ręce z zapadką by podnieść poziom sterylności.

post-5681-1330200003_thumb.jpg

Z boku posiada jeden większy otwór z zapadką by można było łatwo umieszczać w środku pojemniki i inne rzeczy.

post-5681-1330200261_thumb.jpg

Dość dobrze się w nim pracuje nawet bardziej precyzyjniej niż w moim starym cleanboxe chodź ten stary jeszcze używam gdy przygotowuję pożywki bo nie mam możliwości za bardzo włożyć tam cały garnek by zalać pojemniki. Jednak do sterylizacji nasion, umieszczania ich w pojemnikach lub przekładanie do innych pojemników jest bardzo dobry.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.