sativ Napisano 4 Września 2011 Share Napisano 4 Września 2011 Cześć W związku z tym że ostatecznie wróciłem i doszlifowuje nowy manual in-vitro, zwracam się do Was z prośbą o zdjęcia Waszych cleanboxów które chciałbym w nim umieścić. Jeśli macie zdjęcia miejsc pracy/innych wynalazków i chcecie się nimi podzielić, będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Ja jak na razie pracuję na takim sprzęcie: Pudło z grubego kartonu wyklejone wewnątrz czarną folią budowlana. Wymiary dł-60cm, gł-45cm, wys-40cm; U góry zamontowana lampa UV do sterylizacji. Na dnie położona dopasowana szyba. Wiem że trochę prowizorka, ale na razie nie mogę narzekać, póki nie skołuję dobrego filtra, i nie zmontuję jakiejś namiastki laminara Pracuje w masce i czepku chirurgicznym oraz gumowych rękawiczkach i jak dotąd przypadki kontaminacji zdarzają się naprawdę sporadycznie. Do sterylizacji używam głównie izopropanolu i promieniowania UV. W sumie to tyle... Pozdrawiam Arek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbio Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Mój pierwszy prosty cleanbox wykonany z kartonu oklejnego taśmą. Jest trochę mały ale narazie myśle ,że mi wystarczy. (około 40X40X35cm) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Bardzo elegancki Nie wiem tylko jak będzie reagować taśma klejąca na alkohol podczas sterylizacji (czy nie będzie się np. zwijać) Chyba że sterylizujesz jakimś innym preparatem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Tak wygląda mój stary cleanbox ( 54l akwarium) A tak mój "nowy" sprzęt Komfort pracy jest o niebo lepszy. Jak na moje potrzeby sprawdza się idealnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 25 Lutego 2012 Share Napisano 25 Lutego 2012 Oto Mój obecny cleanbox Ze zwykłego kartonu, wycięte dwa duże otwory a za szyby zastosowałem zwykłą folię ;P Całość w środku jest wyłożona folią aluminiową. Posiada specjalne otwory na ręce z zapadką by podnieść poziom sterylności. Z boku posiada jeden większy otwór z zapadką by można było łatwo umieszczać w środku pojemniki i inne rzeczy. Dość dobrze się w nim pracuje nawet bardziej precyzyjniej niż w moim starym cleanboxe chodź ten stary jeszcze używam gdy przygotowuję pożywki bo nie mam możliwości za bardzo włożyć tam cały garnek by zalać pojemniki. Jednak do sterylizacji nasion, umieszczania ich w pojemnikach lub przekładanie do innych pojemników jest bardzo dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi