Skocz do zawartości

Niezdecydowana D. aliciae

Skuttter

Rekomendowane odpowiedzi

Moja D. aliciae chyba uznała że nie wolno denerwować przyszłego potomstwa i postanowiła "wyminąć" pęd kwiatowy, a że nie mogła się zdecydować z której strony to zrobiła to z obu naraz. Fajnie to wygląda. Nie wiedziałem że rosiczki mogą dzielić liście na części.

post-5662-1316364217_thumb.jpg

Edytowane przez Skuttter
Odnośnik do odpowiedzi

Podzielić się na 2 czy na 4? spróbuję na 3 :)

post-5574-1316357801_thumb.jpg

Przecież binata var. dichotoma się dzieli na 4 części, a binata var. multifida na kilkanaście (ponoć nawet na kilkadziesiąt), więc to normalne. :/

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Może i normalne, ale do tematu pasuje więc po co się czepiać ;) A u nich przypadkiem nie jest tak że zawsze się dzielą parzyście?

dokładnie tak, jak na dwa to na dwa, jak na 4 to na 4, jak na 6 to na 6.

u mnie jedna podzieliła się jak na 4, a druga pozostała cała, czyli to nie jest normalne ;P Powinna być albo na 4 albo na 2 :D

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak, jak na dwa to na dwa, jak na 4 to na 4, jak na 6 to na 6.

u mnie jedna podzieliła się jak na 4, a druga pozostała cała, czyli to nie jest normalne ;P Powinna być albo na 4 albo na 2 :D

Może to jest wina tego, że wśród swoich przodków Twoja roślina ma np. dichotomę (zakładając, że Twoja to binata var. binata) i od czasu do czasu przejawia to w ten sposób. Ponadto wydaje mi się, że to jak się podzieli liść zależy głównie od warunków w jakich rośnie. Moja binata też się dzieli, ale bardzo rzadko. Ostatnio kilkukrotnie zdarzyło się to w tamtym roku kiedy to podzieliła się na różne sposoby, m.in w ten sam sposób co Twoja, a nawet całkowicie na cztery, a potem jedno lub dwa rozgałęzienia podzieliły się ponownie, reasumując bilans stron wyglądał 2:1, 2:2, 3:2, 3:3.

Jednak tego typu wypadki nie podciągałbym pod mutacje, gdzie są zrośnięte dwa liście, bo tutaj nadal mamy jeden. W przypadkach z aliciae i ordensis x paradoxa w fazie zarodkowej liście nie rozdzieliły się (tak przypuszczam) przez co rozwinęły się zrośnięte. ;)

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.