Skuttter Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Moja D. aliciae chyba uznała że nie wolno denerwować przyszłego potomstwa i postanowiła "wyminąć" pęd kwiatowy, a że nie mogła się zdecydować z której strony to zrobiła to z obu naraz. Fajnie to wygląda. Nie wiedziałem że rosiczki mogą dzielić liście na części. Edytowane 18 Września 2011 przez Skuttter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Wszystko jest możliwe, nie takie mutacje się zdarzają Mnie mój N. bongso raz wytworzył 2 dzbanki na jednym liściu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Odnośnie podwójnych liści Właśnie dzisiaj zauważyłem, D. ordensis x paradoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skuttter Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 No prosze Jakaś plaga Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Podzielić się na 2 czy na 4? spróbuję na 3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skuttter Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Zaraza się rozprzestrzenia Czekamy na muchołapki z dwiema pułapkami na jednym liściu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Podzielić się na 2 czy na 4? spróbuję na 3 Przecież binata var. dichotoma się dzieli na 4 części, a binata var. multifida na kilkanaście (ponoć nawet na kilkadziesiąt), więc to normalne. :/ Edytowane 18 Września 2011 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skuttter Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Może i normalne, ale do tematu pasuje więc po co się czepiać A u nich przypadkiem nie jest tak że zawsze się dzielą parzyście? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Może i normalne, ale do tematu pasuje więc po co się czepiać A u nich przypadkiem nie jest tak że zawsze się dzielą parzyście? dokładnie tak, jak na dwa to na dwa, jak na 4 to na 4, jak na 6 to na 6. u mnie jedna podzieliła się jak na 4, a druga pozostała cała, czyli to nie jest normalne ;P Powinna być albo na 4 albo na 2 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 (edytowane) dokładnie tak, jak na dwa to na dwa, jak na 4 to na 4, jak na 6 to na 6. u mnie jedna podzieliła się jak na 4, a druga pozostała cała, czyli to nie jest normalne ;P Powinna być albo na 4 albo na 2 Może to jest wina tego, że wśród swoich przodków Twoja roślina ma np. dichotomę (zakładając, że Twoja to binata var. binata) i od czasu do czasu przejawia to w ten sposób. Ponadto wydaje mi się, że to jak się podzieli liść zależy głównie od warunków w jakich rośnie. Moja binata też się dzieli, ale bardzo rzadko. Ostatnio kilkukrotnie zdarzyło się to w tamtym roku kiedy to podzieliła się na różne sposoby, m.in w ten sam sposób co Twoja, a nawet całkowicie na cztery, a potem jedno lub dwa rozgałęzienia podzieliły się ponownie, reasumując bilans stron wyglądał 2:1, 2:2, 3:2, 3:3. Jednak tego typu wypadki nie podciągałbym pod mutacje, gdzie są zrośnięte dwa liście, bo tutaj nadal mamy jeden. W przypadkach z aliciae i ordensis x paradoxa w fazie zarodkowej liście nie rozdzieliły się (tak przypuszczam) przez co rozwinęły się zrośnięte. Edytowane 18 Września 2011 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi