Mike23r Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Witam oto moja muchołówka Mam rozumieć że te plamy to wina promieni słońca ? a może czego innego jest to przyczyna http://www.rosliny-owadozerne.pl/style_ima...e_types/gif.gif Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Muchołówka słońca powinna mieć jak najwięcej i postaw ją w miejscu najbardziej nasłonecznionym. Nawet jak ulegnie poparzeniu to wypuszcza nowe liście które są już przyzwyczajone do dużej ilości promieni słonecznych. Roślina wygląda średnio i ma za ciasno w doniczce.Liście wiotkie i zwinięte, całkiem czarne usuwaj delikatnie nożykiem. Napisz w jakich warunkach ją trzymasz i jak podlewasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Z tego co widzę ona ma za mało światła. Być może zrobiłeś tak, że muchołówka przez pewien czas była w zacienionym miejscu (widać po roślinie że nie była nim sowicie obdarzona m.in całkowicie zielone i małe pułapki oraz szerokie ogonki liściowe), aż pewnego dnia coś Ci się uwidziało i dałeś na pełne słońce. Jak długo trzymasz ją w tym samym podłożu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike23r Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Hmmm stoi ona na parapecie od wiosny Dodam że była zimowana i przesadzana do nowego podłoża i większej doniczki na wiosne Podlewam jak nie ma wody codziennie do podstawki odstaną kranówką http://www.rosliny-owadozerne.pl/style_ima...e_types/gif.gif Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Wszystko jest OK powycinaj tylko pousychane czarne liście i wystaw ją na pełne słońce wnętrze pułapek powinno być lekko czerwone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Ja być proponował ją rozdzielić. Strasznie ciasno mają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Tą kranówkę to zmień na destylowaną lub deszczówkę jak możesz. Częstotliwość podlewania ustal na podstawie wilgotności torfu który ma być lekko wilgotny w dotyku. Jak podlewasz codziennie i wypija to może ma za sucho i trzeba dać większą podstawkę. A rozdzielić trzeba tylko raczej na wiosnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike23r Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Za sucho na pewno nie ma bo sprawdzam podłoże i zawsze jest wilgotne a co do wody to deszczówka odpada bo mieszkam na śląsku i jeszcze na dodatek przy samej kopalni to po takiej wodzie to pewnie komin by z niej wyrósł Postaram się załatwić destylowaną skoro ma roślince służyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Wszyscy stwierdziliście, że muchołówka ma zbyt mało światła, a nikomu nie przyszło do głowy, że może to być 'Justina Davies' po prostu? Choć bezsprzecznie im więcej światła, tym lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Oj tam oj tam Ja tez mieszkam na ślasku i podlewam deszczówka już 4 sezon i wszystko rosnie zaje****** Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Zima idzie.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nerka99 Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Marrom napisał: Zima idzie.... Zima idzie a moje muchołówki zaczęły sie właśnie wybarwiać jak szalone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Pewnie są na dworze. A tutaj mamy parapetowca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nerka99 Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Marrom napisał: Pewnie są na dworze. A tutaj mamy parapetowca. południowy parapet ... ale domyślam się chyba dlaczego mam zamontowane rolety które w momencie gdy ja przebywam w pokoju są zasłonięte, tym samym wydaje mi się, że odbijają trochę światła które dodatkowo wraca na rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knor Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Od miesiąca stała na słońcu ale nie ma czerwonych wybarwień, niedługo będę miał nasionka z pędu, mam pytanie: moja muchołówka ma kilka milimetrowe pułapki (2-3mm), czy one urosną (dodam że są one otwarte już xD) i czy spowodowane to było pędem kwiatowym?? No i drugie pytanie czy jak już nasiona będę miał to pęd po obcięciu i podzieleniu na kawałki da mi nowe roślinki?? Aha i jaki to gatunek może ktoś wie?? Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi