Skocz do zawartości

Plamy na ogonkach liściowych

Mike23r

Rekomendowane odpowiedzi

Muchołówka słońca powinna mieć jak najwięcej i postaw ją w miejscu najbardziej nasłonecznionym. Nawet jak ulegnie poparzeniu to wypuszcza nowe liście które są już przyzwyczajone do dużej ilości promieni słonecznych.

Roślina wygląda średnio i ma za ciasno w doniczce.Liście wiotkie i zwinięte, całkiem czarne usuwaj delikatnie nożykiem.

Napisz w jakich warunkach ją trzymasz i jak podlewasz.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę ona ma za mało światła. Być może zrobiłeś tak, że muchołówka przez pewien czas była w zacienionym miejscu (widać po roślinie że nie była nim sowicie obdarzona m.in całkowicie zielone i małe pułapki oraz szerokie ogonki liściowe), aż pewnego dnia coś Ci się uwidziało i dałeś na pełne słońce. Jak długo trzymasz ją w tym samym podłożu?

Odnośnik do odpowiedzi

Tą kranówkę to zmień na destylowaną lub deszczówkę jak możesz. Częstotliwość podlewania ustal na podstawie wilgotności torfu który ma być lekko wilgotny w dotyku. Jak podlewasz codziennie i wypija to może ma za sucho i trzeba dać większą podstawkę. A rozdzielić trzeba tylko raczej na wiosnę.

Odnośnik do odpowiedzi

Za sucho na pewno nie ma bo sprawdzam podłoże i zawsze jest wilgotne :) a co do wody to deszczówka odpada bo mieszkam na śląsku i jeszcze na dodatek przy samej kopalni to po takiej wodzie to pewnie komin by z niej wyrósł :P Postaram się załatwić destylowaną skoro ma roślince służyć :)

Odnośnik do odpowiedzi

Marrom napisał:
Pewnie są na dworze. A tutaj mamy parapetowca.

południowy parapet

... ale domyślam się chyba dlaczego

mam zamontowane rolety które w momencie gdy ja przebywam w pokoju są zasłonięte, tym samym wydaje mi się, że odbijają trochę światła które dodatkowo wraca na rośliny

Odnośnik do odpowiedzi

Od miesiąca stała na słońcu ale nie ma czerwonych wybarwień, niedługo będę miał nasionka z pędu, mam pytanie: moja muchołówka ma kilka milimetrowe pułapki (2-3mm), czy one urosną (dodam że są one otwarte już xD) i czy spowodowane to było pędem kwiatowym?? No i drugie pytanie czy jak już nasiona będę miał to pęd po obcięciu i podzieleniu na kawałki da mi nowe roślinki?? Aha i jaki to gatunek może ktoś wie??

muchowka2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.