Skocz do zawartości

Drosera prolifera - problemy w hodowli

Robak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów,

Mimo że staram się jak mogę to mam problemy w hodowli tego gatunku. Trzymam ją w szklanym pojemniku przykryty jest folią do żywności z dziurami. Na dnie pojemnika obecnie jest keramzyt. Na takim podłożu jest roślinka w podstawku. Spryskuję ją co njamniej 3 razy dziennie, oczywiście wyciągam roślinkę podczas spryskiwania:) Wcześniej na dnie pojemnika był torf ale nie służy mu stanie wiecznie w wodzie bez przewiewu i po prostu śmierdział. Na początku w takich warunkach roślina przez co najmniej 2 tyg świetnie rosła. Teraz ciężko w ogóle żeby wytowrzyła rosę no i jest oklapnięta:( Wilgotność jest na poziomie 80%. Macie jakieś pomysły?

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd pomysł żeby ją spryskiwać!?

Aby zwiększyć wilgotność, nie wiem czy doczytałeś ale napisałem że roslinę wyciągam podczas spryskiwania więc spryskiwane jest tylko wnętrze pojemnika. Sama roślinka nie jest pryskana;)

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć jakieś zdjęcie, bo wtedy może będzie łatwiej ocenić problem.

Zdjęcie niestety zrobione telefonem

zdjcie0068i.jpg

Nie widać w ogóle włosków ale niestety wszystkie obecnie są klapnięte i bez rosy:( Trzymam ją ciągle w cieniu. Czasami zdarza się że raz na kilka dni ładnie odzyje ale nie wiem dokładnie czego jest to powodem bo często coś kombinuję i zmieniam aby odżyła.

Inna sprawa to trzymać wodę w podstawku czy nie? W przyklejonym opisie pisze żeby nie trzymać z drugiej strony jest to jedyny taki opis na necie który tak sugeruje...

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zrobić tak:

Daj sobie spokój ze spryskiwaniem, bo roślina wygląda jak po deszczu. Samo przykrycie folią podnosi wystarczająco wilgotność.

Postaw ją tak żeby trochę tego światła miała, ale nie bezpośrednie słońce, bo się po prostu ugotuje.(u mnie ładnie rosła na zachodnim parapecie ustawiona za ramą okna)

Woda w podstawku nie musi stać. Pod przykryciem podłoże naprawdę wolno wysycha, ważne żeby cały czas było mocno wilgotne.

Możesz profilaktycznie spryskać podłoże np. Topsinem albo Amistarem żeby się nie rozwijała pleśń, bo roślina ma tam słabą wentylację.

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zrobić tak:

Daj sobie spokój ze spryskiwaniem, bo roślina wygląda jak po deszczu. Samo przykrycie folią podnosi wystarczająco wilgotność.

Postaw ją tak żeby trochę tego światła miała, ale nie bezpośrednie słońce, bo się po prostu ugotuje.(u mnie ładnie rosła na zachodnim parapecie ustawiona za ramą okna)

Woda w podstawku nie musi stać. Pod przykryciem podłoże naprawdę wolno wysycha, ważne żeby cały czas było mocno wilgotne.

Możesz profilaktycznie spryskać podłoże np. Topsinem albo Amistarem żeby się nie rozwijała pleśń, bo roślina ma tam słabą wentylację.

Dzięki za odpowiedź. Postawie ją na wschodnim parapecie. Zobaczę jakie będą efekty:)

A co do deszczu to tak na zdjęciu tylko wygląda... Normalnie nie jest mokra;)

Edytowane przez Robak
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.